Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, joi, compensarea valorică a pierderilor de energie termică şi apă de adaos înregistrate de SACET Bucureşti în 2017, în valoare totală de 80,3 milioane lei.
Conform proiectului de hotărâre, compensarea se va plăti în două tranşe: 40 de milioane de lei până la data de 31 august şi 40,3 milioane lei după avizarea de către ANRE a pierderii tehnologice de 28,61%. De asemenea, a fost adoptat bilanţul energetic al Sistemului de termoficare al SACET Bucureşti. Potrivit acestuia, dintre cei 987 km conductă reţea primară, 68% au o vechime mai mare de 25 de ani, iar dintre cei 2.963 km conductă reţea secundară, 48% au o vechime de peste 25 de ani.
Pierderile totale în anul 2017 au fost de 28,61%
Pierderile totale relative de căldură pe întreaga reţea exploatată de RADET în anul 2017 au fost de 28,61%. Se apreciază că pierderile pot fi cauzate de o supradimensionare a reţelelor faţă de consumurile actuale, dar şi de o lipsă a sistematizării reţelei.
"Planul de măsuri trebuie să se concentreze pe reţeaua primară, acolo unde pierderile de agent termic şi energie termică sunt mari, mai ales dacă sunt corelate cu debitele tranzitate. (...) A fost lansat proiectul de reabilitare a primelor tronsoane de reţea primară care presupune efectuarea de lucrări asupra a aproape 32 de kilometri de conducte, cu costuri totale estimate la peste 265 milioane lei, cu intenţia reducerii cu 90% a nivelului pierderilor anuale. (...) Se poate estima că reabilitarea întregului sistem de transport ar fi un proiect care s-ar desfăşura pe cel puţin 20 de ani şi ar costa cel puţin 4,1 miliarde lei", se arată în document.
Modernizarea sistemului, costuri de aproximativ 400 milioane euro
Pe de altă parte, se estimează că modernizarea întregului sistem de distribuţie ar presupune costuri de aproximativ 400 milioane euro. De asemenea, investiţia estimată pentru implementarea sistemului de monitorizare şi control al întregului sistem de distribuţie s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane de euro.
Într-o adresă a RADET, ataşată proiectului, se arată că pentru reducerea pierderilor sunt necesare: investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi şi refacerea izolaţiei cu materiale mai performante; racordarea de noi clienţi la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor; identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic în urma debranşărilor. Se menţionează că în 2017 s-a intervenit pentru remedierea a 7.596 incidente şi avarii produse accidental la instalaţii.
"Starea tehnică a sistemului de conducte, în special de transport, impune lucrări urgente şi masive de modernizare. (...) Eforturile operatorului nu vor mai putea susţine funcţionarea sistemului în condiţiile de deteriorare la care s-a ajuns, în care 790 km conductă de transport apă fierbinte este corodată şi poate ceda în orice secţiune", prevede aceeaşi sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu