Ministerul rus de Externe a spus că Moscova „practic încă nu a început” să răspundă la sancțiunile impuse de țările occidentale.
Rusia continuă să amenințe Occidentul și să lanseze fel de fel de declarații controversate. Astăzi, Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia practic nu a început încă să folosească măsuri de răzbunare împotriva sancțiunilor occidentale, arătându-se deranjat că țara sa a fost sancționată pentru războiul din Ucraina, scrie Interfax.
"Autorii acestor sancțiuni nu înțeleg pe deplin gradul de integrare a Rusiei în economia globală. Și acest lucru este determinat nu numai de ponderea țării noastre în PIB-ul mondial și comerțul mondial. Pe lângă binecunoscuta contribuție a Rusiei la furnizarea de energie și alimente, afacerile interne sunt implicate activ în diverse lanțuri de producție, în care este extrem de dificil, și uneori chiar imposibil, să fim înlocuiți, asta în ciuda faptului că Rusia practic încă nu a început să răspundă la aceste sancțiuni.", a spus el la postul de televiziune Rossiya-24.
Birichevsky spune că „impactul negativ cheie al acestei spirale de sancțiuni a fost creșterea prețurilor la energie, deficitul de energie electrică, deficitul de energie combustibilă și impactul mare asupra securității alimentare, riscul foametei în multe țări ale lumii”.
"Acesta este o scădere a veniturilor reale, o creștere a șomajului, o încetinire a proceselor de finanțare a dezvoltării care au loc deja, inflația, care a atins deja vârful în timpul pandemiei, va adăuga 2,5%", a mai spus Birichevsky.
Sancţiunile occidentale încep să taie suflul economiei Federației Ruse. Inflaţia din Rusia a accelerat la cel mai ridicat nivel din 2015, industria de petrol şi gaze, motorul economiei ruseşti, este sub presiune puternică, iar fondul pentru zile negre al ţării se topeşte.
Inflaţia anuală din Rusia a accelerat la 14,53% în săptămâna încheiată pe 18 martie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015, în creştere de la 12,54% cu o săptămână în urmă, în condiţiile în care rubla aflată în depreciere puternică a împins dramatic preţurile în sus pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent, scrie Reuters. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu