Românii seamănă tot mai mult cu americanii, afirmă Năstase

eurozona
eurozona

Românii încep să semene tot mai mult cu americanii, având în vedere că nu iau în seamă la ceea ce se întâmplă în plan extern, mai ales atunci când are legătură cu zona euro. Afirmația îi aparține fostului premier Adrian Năstase, care atrage atenția pe blogul personal, că ceea ce se întâmplă în această perioadă în Cipru este semnificativ pentru "evidențierea" multor dificultăți majore actuale ale Uniunii Europene.

Adrian Năstase regretă faptul că această criză "minoră" din Cipru, a cărei dimensiune reală nu este înțeleasă, nu captează atenția presei din România. Fostul premier spune că nu a văzut la" televiziuni știri de genul “INCENDIAR”, “EXPLOZIV”, privind situația din Grecia, și  crede că "semănăm tot mai mult cu americanii". "Ne suntem suficienți nouă înșine și trăim într-un splendid izolaționism, ”fugind” de politica externă, mai ales când aceasta ne arată fragmente, chiar și fugitiv, despre cum arată lumea spre care ne îndreptăm (zona Euro, în cazul de față)", notează Năstase.

Potrivit fostului prim-ministru, deși "nu putem vorbi, deocamdată, despre o lovitură majoră adusă Zonei Euro sau despre amplificarea semnificativă a crizei economice și financiare ale cărei efecte par a deveni din ce în ce mai prezente în viața de zi cu zi a numeroși cetățeni europeni, problemele importante pe care le ridică Ciprul țin în primul rând de siguranța principiilor directoare ale Uniunii Europene".

În primul rând, "credibilitatea, pe care liderii Eurozonei doresc să o asigure, ridică serioase semne de întrebare", din moment ce s-a pus în discuție "posibilitatea "confiscării" unor sume de bani", inclusiv din economiile pensionarilor și ale micilor antreprenori ciprioți, notează fostul premier.

Și "dinamica din Cipru" ridică întrebări privind modelul extinderii UE, continuă Năstase, deoarece, spre deosebire de alte state care au devenit membre UE în ultimii 10 ani, Ciprul a beneficiat de „cea mai bună dintre cele două lumi”. "A păstrat și modelul cvasi-offshore al sistemului bancar, nu și-a rezolvat nici problemele cu teritoriul secesionist din Nordul insulei. Aproape un deceniu mai târziu, modelul s-a dovedit falimentar. Cam așa se întâmplă când integrarea are două măsuri, iar MCV-urile se aplică într-o singură direcție…", explică fostul prim-ministru.

Îngrijorătoare este și "discuția despre rolul Rusiei", consideră Năstase, deoarece "dintr-un anumit punct de vedere, criza cipriotă aduce mai puternic în jocul strategic din Europa cele două super-puteri, SUA (cu un dolar revitalizat) și Rusia, ca eventual “salvator”.

România ar putea fi afectată de situația din Cipru

În plus, Năstase, menționând că este "preocupant faptul că Uniunea Europeană pare a nu fi capabilă să rezolve această situație doar prin propriile eforturi și resurse", atrage atenția ce riscă România.

"Nu știu dacă ceea ce se întâmplă în Cipru este doar politică economică și nu are legătură și cu calcule geopolitice mai ample (presupun că are, dar nu am dovezi). Iar dacă ceea ce vedem arată, evident, a lupta/disputa geopolitică, tare mă tem de momentul în care România ar putea cădea la mijloc în vârtejul unor astfel de dispute…".

Fostul premier consideră că importantă este și problema responsabililor pentru o astfel de situația, și nu ar trebui ocolite întrebările cu "privire la modelul de dezvoltare pe care trebuie să îl urmăm și dacă principiul „băncilor prea mari pentru a se prăbuși” este unul cu adevărat sustenabil".

Uniunea Europeană iese mult mai slabită decât ne așteptam, din această criză cipriotă, crede Adrian Năstase, precizând că principiul solidității monedei unice a fost pus în discuție, credibilitatea euro  a avut de suferit, iar statele UE "se arată dispuse să caute soluții" în afara Uniunii, fără să existe reacție la nivel înalt in UE.

"Problema dublului standard în materie de extindere își arată tot mai mult limitele într-o Europa în care tema celor „două viteze” devine din ce în ce mai populară. Iar la final, deponenții pot ajunge să plătească erorile unui sistem despre care nu mai știm cui trebuie să-i aducă beneficii. Sau știm?", conchide Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel