Revoluția din Ungaria, 1956. Sute de persoane, comemorare în România

Unguri
Unguri

Sute de etnici maghiari au participat, luni, la Miercurea Ciuc, la manifestările de comemorare a Revoluţiei Ungare din 1956. 

În cadrul acţiunilor comemorative s-au rostit discursuri despre semnificaţia zilei şi au avut loc depuneri de coroane de flori, în două puncte din oraş - Obeliscul 1956 şi statuia 'Gloria Victis', din faţa consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc. 

Printre participanţii la manifestări s-a numărat fostul deputat Nagy Benedek, care a făcut cinci ani de detenţie grea după ce, student fiind, s-a solidarizat cu ideile Revoluţiei Ungare şi care le-a transmis tinerilor prezenţi că o parte din idealurile exprimate atunci rămân valabile şi în zilele noastre. 

'Mesajul meu pentru tineret este că acele idealuri nu au fost de prisos şi o bună parte sunt actuale şi astăzi. Deci, au pentru ce să lupte dânşii, tinerii de astăzi, pentru libertate, pentru demnitate, pentru înţelegere, pentru frăţietate şi un viitor mai bun', a spus profesorul de istorie Nagy Benedek. 

Mesajul UDMR

Prezent la evenimentul de la Miercurea Ciuc, senatorul UDMR Tanczos Barna, şi-a exprimat mâhnirea că societatea românească nu-şi aduce aminte de cei care au fost arestaţi România după Revoluţia Ungară din 1956. 

' Mesajul pe care îl transmit cei care au sperat atunci este că speranţa, lumina acelor zile, trece de orice frontieră şi a ajuns şi în România. Din păcate, societatea românească nu-şi aduce aminte de acele zile, în ciuda faptului că în România au fost arestaţi zeci de mii de oameni, au fost condamnaţi la închisoare aproape zece mii de oameni, şi doar datorită faptului că a pornit totul de la Revoluţia maghiară nu îi îndreptăţeşte să uite acele momente.(...) Momentele istoriei trebuie să ne unească şi trebuie să găsim acele elemente care ne unesc, nu elemente crezute sau reale care ne despart. M-aş bucura foarte mult dacă societatea românească, an de an, şi-ar aduce aminte de acele momente ale istoriei româneşti care a însemnat tiranie în României, a însemnat înăbuşirea unui început de revoluţie, a însemnat vieţi distruse, oameni distruşi şi ar trebui să ne unim cu toţii împotriva acestor elemente ale tiraniei şi ale vrajbei', a declarat senatorul Tanczos Barna. 

Acţiunile de comemorare de la Miercurea Ciuc se vor încheia luni seara la cinematograful din oraş, cu proiecţia unui film documentar şi cu un concert de pian. 

Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice a început în ziua de 23 octombrie printr-o demonstraţie paşnică a studenţilor de la Budapesta, transformată în revoltă populară şi care s-a sfârşit printr-un masacru comis de trupele sovietice în zilele de 10 şi 11 noiembrie. După înăbuşirea în sânge a Revoluţiei din Ungaria, şi în România au fost arestate mii de persoane, acuzate că s-au solidarizat cu ideile revoluţiei din ţara vecină. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel