Transport şcolar. Consiliile judeţene, acuzate că nu respectă legea: "Fără precedent"

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Reprezentanţii elevilor condamnă poziţia UNCJR: consiliile judeţene trebuie să asigure facilităţi pentru transportul judeţean al elevilor!

"Încă din 2018, demersurile reprezentanţilor elevilor din România s-au orientat către superficialitatea cu care instituţiile publice aleg să trateze elevii navetişti, ignorând nevoile lor reale şi eşuând în a respecta chiar normele impuse de legislaţia naţională şi europeană pentru reglementarea transportului judeţean. Ca urmare a eforturilor Consiliului Naţional al Elevilor, ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 a fost respinsă pe cale parlamentară, fapt care s-a transpus în reintroducerea transportului în sfera serviciilor publice.

Aşadar, aparatul administrativ are obligaţia de a respecta normele la nivel european, mai exact cele prezentate în Regulamentul european nr. 1370/2007, care prevede facilităţi de transport pentru anumite grupuri sociale, prin care şi elevii, facilităţi care sunt caracteristice pentru CSP - contractele de serviciu public", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.


"Consiliile judeţene sunt obligate să acorde astfel facilităţi de transport pentru elevii navetişti, ca obligaţii contractuale derivate din articolul 84, alineatul (1) din Legea educaţiei naţionale:

(1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Totuşi, consiliile judeţene refuză să respecte legislaţia naţională şi europeană şi solicită Guvernului adoptarea unor măsuri pentru ca aceste contracte să nu prevadă compensaţii, această stare de fapt transpunându-se în imposibilitatea ca elevii navetişti să beneficieze de tarife reduse. Considerăm că această acţiune fără precedent ar însemna creşterea ratei abandonului şcolar, ţinând cont de faptul că peste 380.000 de copii din România trăiesc la limita subzistenţei", se arată în comunicatul de presă.

Ce a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor



"Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat UNCJR aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a legii privind respingerea ordonanţei de urgenţă nr. 51/2019 - cu alte cuvinte, am solicitat consiliilor judeţene să aibă în vedere situaţia elevilor navetişti şi să respecte Legea educaţiei naţionale, care prevede facilităţi pentru toate tipurile de transport de care să beneficieze elevii. Condamnăm memoriul adresat de domnul preşedinte Marian Oprişan care, deşi a fost înştiinţat cu privire la problematica transportului elevilor, a ales să facă presiune pe Executiv pentru a proteja interesele consiliilor judeţene şi nu cele ale elevilor", a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel