Răsturnare de situație în cazul produselor Brădet: Copiii nu au luat E.Coli de la lactate

Bacteria Escherichia Coli nu a mai fost depistată în probele prelevate din apă, produse lactate şi lapte, iar din verificările ANSVSA rezultă că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs la fabrica Lactate Brădet în 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până în 29 februarie, 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje, la care se adaugă 59 de eşantioane recepţionate până în 3 martie din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol, arată, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.

Până în prezent, nu a mai fost depistată prezenţa Escherichia Coli serogrupul O2. Din cele 411 eşantioane recepţionate, au fost finalizate 312, dintre care două cu rezultate pozitive, alte 99 fiind în lucru.

"Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU", potrivit sursei citate.

ANSVSA a menţionat că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre din judeţul Bacău, ANSVSA arată că prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli.

În urma recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA va extinde investigaţiile la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselor alimentare.

Context

ANSVSA a anunţat, în 29 februarie, că au fost analizate 194 de eşantioane, iar prezenţa Escherichia coli, serogrupul O26, a fost depistată într-o probă de pui (spate cu gât), recoltată din frigiderul familiei din judeţul Bacău a unuia dintre copiii internaţi cu E.coli, precum şi într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

Din 29 ianuarie până în seara zilei de 10 februarie au fost transferaţi la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti 12 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Alţi copii au ajus la "Marie Curie", după transferul de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au fost trataţi pentru infecţii digestive, dar starea lor s-a agravat şi, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializă şi unii de intubare şi ventilare mecanică.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel