EXCLUSIV  Radiografiile, periculoase pentru om? Mit spulberat de Sorin Repanovici. Comparaţie între un pilot de avion şi un om obişnuit

Pexels
Pexels

Sorin Repanovici a vorbit despre tehnologia nucleară și a spulberat un mit despre pericolul reprezentat de radiografiile făcute în spitale şi în clinici medicale. 

"Sunt reglementări specifice emise de către autoritate (CNCAN) pentru asigurarea măsurilor de securitate (măsuri de protecție fizică) pentru instalațiile medicale care folosesc surse radioactive (acestea se numesc instalațîi radiologice). Rolul nostru ca autoritate este de a stabilii cadrul legal pentru asigurarea unei protecții corespunzătoare pentru tot ce înseamnă materiale nucleare sau surse radioactive care sunt folosite pe teritoriul național. Domeniul medical este un domeniu special care foloseşte tehnologie nucleară și diferite surse radioactive pentru rezolvarea unor probleme de sănătate ale oamenilor.

Cum spuneam, indiferent unde folosim sursele radioactive sau materiale nucleare acestea trebuie protejate. Nu se pot compara măsurile de securitate care se implementează la nivelul unităților medicale cu nivelul de securitate care se asigură pentru protecția unei centrale nucleare. Este evident că spitalul este un loc public și măsurile trebuiesc adaptate în așa fel încât să nu încurce și să nu deranjeze actul medical. Când vorbim de centrale nucleare, reactoare nucleare, atunci vorbim de un alt nivel de protecție", a explicat Sorin Repanovici, consilier în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţîi Nucleare (CNCAN) şi expert în măsuri de siguranţă nucleară. 

Organismul uman poate suporta un nivel de radiații fără să creeze probleme de sănătate

 

"Ministerul Sănătățîi și CNCAN sunt autoritățile naționale care stabilesc și reglementează acele activități medicale destinate populației care utilizează surse de radiaţii sau alte tehnologii medicale. Acordăm o mare atenție atât noi cât și Ministerul Sănătății, avem specialișți bine pregățiți. Şi pentru noi dar și pentru cei pe care-i autorizăm lucrurile sunt foarte clare.

Există o gestiune clară a informațiilor legate de doza de radiații pe care o poate încasa o persoană care este supusă unei expuneri radioactive pentru o nevoie medicală (radioagrafie dentară...). Centrele medicale, spitalele, care au astfel de activități, sunt obligate să dețină înregistrările - cine a fost la radiografie? Repanovici! Foarte bine, arată-mi doza încasată. Ei au obligația să păstreze înregistrări și să mențină o evidență, dar menționez încă odată că doza încasată la o radioagrafie dentară nu este mare și nu prezintă nici un pericol pentru cei care au nevoie să facă o astfel de radioagrafie. 

Mergem pentru radiografie dentară, pulmonară, pentru alte tipuri de investigații. Cine spune că este prea des? Medicul îți solicită acest lucru dar tu trebui să știi și că trebuie să ții cont și să spui - am fost la dentist acum o lună de zile. Ce doză am încasat?  Evident că o doză mică. Dar dacă mergi și faci tratament sau mai multe investigații într-o lună de zile și este nevoie să fii radiat, (contează și tipul de aparat/echipament folosit) atunci este bine să întrebi specialistul – medicul radiolog.

Sunt echipamente medicale care-ți dau doze mai mici de radiaţii, dar dacă mergi și din nefericire trebuie să foloseșți tratament medical oncologic, atunci trebuie să fii mai atent. Ai un altfel de tratament și ești sub un altfel de control. Nu trebuie să ne ferim și nu trebuie să ne fie frică de radiații, câtă vreme suntem tratați de specialiști", a mai spus acesta.

Comparaţie între un expus profesional şi un om obişnuit

 

"Noi trăim într-un mediu natural care are radioactivitate. Radiațiile vine din spațiu sau sunt emise de scoarța terestră. Mergem la plajă și ne expunem radiației solare, vorbim de radiația ultravioletă, tot un fel de radiație și dacă ne expunem prea mult la soare riscăm și acel cancer de piele. Dar îi avem și pe cei care lucrează la centrală nucleară, cei care lucrează în condițîi normale, un operator în centrală, sunt colegi de-ai mei și vedem că avem centrale în operare de 20 de ani, ei iau o doză de radiații mai mică comparativ cu un pilot care zboară cu avionul pe distanțe mai lungi, sunt expuși la radiația cosmică și pot spune că au o doză mai mare de cât cei care operează o centrală nucleară în condiții normale de funcționare. Dar nu se pune problema de a pune viața în pericol în nici unul din cele două cazuri prezentate. Vorbim de a pune viața în pericol de la o anumită expunere și de la o anumită doză de radiații în sus. Un expus profesional, cum ar fi un specialist (operator) de la centrală nucleară ( pentru că nu toți cei care lucrează în centrală nucleară sunt expuși profesional) și un cetățean. Pentru un om obișnuit doza de radiaţii la care poate fi expus este de un milisievert și pentru un expus profesional poate ajunge la 20 de milisievert. Asta ca să aveți un nivel de comparație”, a mai explicat Sorin Repanovici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel