Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat la Moscova un memorial dedicat victimelor represiunilor politice. Putin a dat asigurări că el dorește "să tragă o linie" peste diviziunile din trecut, în ciuda acuzațiilor de ipocrizie din partea unor foști deținuți politici sovietici, relatează dpa și AFP, potrivit Agerpres.
Primul monument național de acest gen din Rusia, un "Zid al durerii" din bronz compus din sute de siluete umane, a fost dezvelit pe o stradă ce poartă numele disidentului și fizicianului sovietic Andrei Saharov, care a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 1975 pentru eforturile sale vizând reformele civile în Uniunea Sovietică.
Monumentul a fost dezvelit în Ziua națională de comemorare a victimelor represiunilor politice, instituită în 1991. Inaugurarea monumentului a avut loc cu o săptămână înainte ca țara să marcheze un secol de la revoluția comunistă din 1917 care a înființat Uniunea Sovietică.
"Dezvelirea acestui monument este deosebit de pertinentă în acest an al aniversării a 100 de ani de la revoluție", a declarat Putin, potrivit comentariilor sale difuzate de agenția de presă de stat TASS.
Inaugurarea, sprijinită de principalul ONG rus de apărare a drepturilor omului, Memorial, și Fundația Soljenițîn, a avut loc după ce Putin a participat la o reuniune a consiliului Kremlinului pentru drepturile omului, axată pe politicile de stat în ceea ce privește victimele represiunii. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și patriarhul ortodox rus Kirill au fost de asemenea prezenți.
"Sper că această dată să fie acceptată de societatea noastră ca marcând evenimentele dramatice care au divizat țara și poporul, servind ca un simbol al depășirii acestor diviziuni, un simbol al iertării reciproce și acceptării istoriei naționale așa cum este", a declarat Putin.
Cu toate acestea, în jur de patruzeci de foști deținuți politici au calificat drept "ipocrizie" inaugurarea acestui monument, ei afirmând că "represiunile politice" se înmulțesc împotriva societății civile și opozanților în Rusia.
"Nu putem împărți victimele represiunilor politice între cele pentru care s-a putut ridica un monument și cele pe care deocamdată le putem ignora", au declarat aceștia într-o scrisoare semnată mai ales de foștii disidenți sovietici Vladimir Bukovski și Aleksandr Podrabinek.
La sfârșitul lunii septembrie a fost inaugurat la Moscova un bust de bronz al lui Iosif Stalin, artizan al terorii din anii 1930, bust amplasat alături de cele ale altor lideri sovietici, amintește France Presse.
Apărătorii drepturilor omului consideră că aceasta este o altă încercare a autorităților de reabilitare a dictatorului în cadrul eforturilor lor de a încuraja fervoarea patriotică.
Acțiunile lui Stalin continuă să divizeze profund societatea rusă. În timp ce unii îl consideră "motorul" industrializării URSS și victoriei URSS asupra Germaniei naziste, alții denunță un tiran responsabil pentru milioane de morți.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu