Psihologul Gáspár György atrage atenția, în pandemie: "S-ar putea să nu ne mai ferim atât de mult..."

Psihologul Gáspár György a vorbit despre vremurile marcate de pandemia de coronavirus pe care le trăim și cum ajungem să ne înstrăinăm tot mai mult unii de alții, fără să înțelegem un lucru foarte simplu care ar putea să pună capăt acestui proces care nu face decât să genereze frică.

"Poate că viața nu face altceva decât să ne transmită că a venit momentul să învățăm să relaționăm într-o manieră inteligentă și sănătoasă unii cu alții, să facem lucruri care ne scot din zona de confort și care să ne dovedească, în același timp, că nimeni nu poate trăi fericit dacă nu se îngrijește și de starea de bine a celorlalți muritori.

Cea mai umană și nobilă încurajare pe care au auzit-o, în această perioadă, îi aparține psihologului britanic Paul Gilbert (a cărui carte „The Compassionate Mind” m-a ajutat să înțeleg, acum 10 ani, că psihologia poate fi și altfel decât am învățat-o în facultate). Dr. Gilbert atrage atenția asupra faptului că noțiunea de „distanțare socială” nu face altceva decât să creeze și mai multă frică și anxietate în sufletele noastre, motiv pentru care este înțelept s-o înlocuim cu cea de „relaționare sigură”, a scris psihologul Gáspár György pe Facebook.

"Ne aduce pace și ordine în lumea interioară"

"Ființa umană are nevoie de conectarea interpersonală (acesta fiind una dintre nevoile psiho-fiziologice non-negociabile) în aceeași măsură în care are nevoi de aer, apă și hrană; sigur că, în acest vremuri incerte, relaționarea presupune și multă compasiune – adică, grija față de sine și față de cei din jur. Dacă privim lumea de azi prin lentila relaționării sigure, s-ar putea să nu ne mai ferim atât de mult să respectăm regulile sanitare, dar și să ieșim din casă, în așa fel încât, să luăm de-o mână curajul și de cealaltă compasiunea.

Dacă analizăm puțin mai în profunzime aceste două concepte: „distanțarea socială” s-ar putea să activeze în creierul și trupul nostru multă anxietate (care adesea generează comportamente de rebeliune, sfidare și indiferență); în timp ce „relaționarea sigură” parcă ne aduce puțină pace și ordine în lumea interioară (care poate determina o atitudine comportamentală mai responsabilă și mai asumată). Fie ca noi toți să trăim în pace! Fie ca noi toți să ne manifestăm în siguranță!", a mai scris psihlogul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel