Protest medici veterinari. Hotărârea ANSVSA

Conducerea ANSVSA se va întâlni cu medicii veterinari, pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se va întâlni, în perioada 16- 20 aprilie, cu medicii veterinari de liberă practică pentru identificarea celor mai bune soluţii, din punct de vedere tehnic şi legislativ, la problemele ridicate de aceştia, informează ANSVSA printr-un comunicat remis Agerpres.

Faţă de revendicările formulate de participanţii la protestul de luni, din Piaţa Presei Libere, ANSVSA precizează că modificările şi actualizările Programului strategic al acţiunilor sanitare veterinare obligatorii sunt determinate de evoluţia situaţiei epidemiologice a ţării noastre, de actualizarea prevederilor legislative naţionale în concordanţă cu cea europeană şi, implicit, de modificarea programelor de supraveghere, control şi eradicare a unor boli, programe cofinanţate de Comisia Europeană.

Acest Program trebuie să reflecte cât mai realist situaţia epidemiologică din ţară şi alocarea justificată a banilor din buget. Totodată, conform ANSVSA, adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost necesară pentru eliminare pericolului de infringement notificat de Comisia Europeană.

Eliminare pericolului de infringement

'În conformitate cu prevederile acestui act normativ: 'Proprietarii ori deţinătorii de animale pot deţine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, fie prin achiziţie pe bază de prescripţie, fie prin achiziţie fără prescripţie, după caz, sub supravegherea medicului veterinar'. Rezultă că medicul veterinar de liberă practică - atestat de Colegiul Medicilor Veterinari este singurul specialist care, în continuare, are drepturi exclusive în actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuării tratamentului', se menţionează în comunicat.

Luni, o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerii ANSVSA şi, în urma discuţiilor purtate, s-a stabilit că dialogul pe aceste teme va fi reluat în perioada convenită anterior, 16 - 20 aprilie.

'Prin toate acţiunile pe care le desfăşoară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor urmăreşte să identifice, evalueze şi să diminueze toate riscurile asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică şi siguranţa alimentelor de origine animală şi nonanimală, respectând deopotrivă profesia de medic veterinar şi operatorii economici care activează în sectoarele alimentar şi agroalimentar', precizează reprezentanţii autorităţii.

[citeste si]

Potrivit unor postări de pe Facebook, printre nemulţumirile pe care medicii veterinari au dorit să le facă publice se află efectele pe care modificările OUG 70/2017 le au asupra profesiei şi a sănătăţii populaţiei. 'După ce reprezentanţii CMVRo au câştigat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene procesul împotriva statului român cu privire la exclusivitatea medicului veterinar de a comercializa şi de a utiliza medicamentul de uz veterinar, medicii veterinari solicită Parlamentului să corecteze OUG 70/2017 conform hotărârii Curţii Europene', conform postării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel