Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică Primăriei Sectorului 5 pe parcursul unei perioade de trei ani pentru implementarea unor soluţii de dezvoltare urbană care vor stimula creşterea economică şi vor îmbunătăţi calitatea vieţii în acest sector al Capitalei, informează BM.
Biroul Băncii Mondiale din România şi Primăria Sectorului 5 au semnat luni un acord de servicii de asistenţă tehnică (RAS) pentru implementarea unor soluţii de dezvoltare urbană. Sectorul 5 este amplasat în zona economică cea mai dezvoltată din România. În pofida acestui fapt, găzduieşte cea mai mare comunitate marginalizată din ţară şi se confruntă cu provocarea de a asigura de o manieră eficientă planificarea, prioritizarea, proiectarea şi executarea investiţiilor de capital menite a genera rezultate economice mai bune pentru constituenţii săi, se menţionează în comunicat.
'Parteneriatul nostru cu Sectorul 5 reprezintă un angajament promiţător la nivel local. Prin intervenţii punctuale şi prin intermediul unei analize a provocărilor cu care se confruntă Sectorul, dar şi a avantajelor acestuia, vom sprijini administraţia locală în procesul de promovare a unor soluţii de dezvoltare urbană care să aducă beneficii locuitorilor şi investitorilor', a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.
[citeste si]
Asistenţa pe care o va acorda BM se va axa pe sprijinirea Sectorului în procesul de valorificare deplină a poziţiei geografice şi economice pe care o deţine, cu scopul promovării unei creşteri economice mai accelerate.
Este vorba despre un cartier de locuințe cu 40.000 de unități locative, o maternitate, o sală polivalentă, un bazin olimpic de înot, un muzeu, un centru administrativ și școli, toate dispuse pe o suprafață de 110 hectare de teren din zona străzii Antiaeriană, sunt facilitățile pe care autoritatea locală le vrea edificate din pământ în următorii ani.
'Dezvoltarea urbanistică din zona Antiaeriană este cel mai important proiect de acest gen dezvoltat în România ultimilor 30 de ani, iar, pentru un proiect atât de mare, nu puteam să sperăm la un partener mai bun decât Banca Mondială. În următoarea perioadă, Sectorul 5 va deveni principalul pol de creştere economică de la nivelul Capitalei. Este şi o mândrie personală faptul că proiectele pe care mi le-am propus la preluarea mandatului atrag parteneri atât de valoroşi. Aceste proiecte prind contur şi vor deveni realitate. Cum am mai spus, lucrurile importante au nevoie de timp. Dar este clar că avem proiecte serioase şi suntem capabili să aducem alături de noi parteneri serioşi. Am insistat foarte mult să intrăm în acest parteneriat cu Banca Mondială şi de astăzi avem la îndemână suportul celor mai mari specialişti din lume, pentru a schimba în bine Sectorul 5. Colaborarea pe care am demarat-o astăzi reprezintă garanţia că suntem un partener serios şi că ne îndreptăm în direcţia bună', a afirmat Daniel Florea, primarul Sectorului 5.
Soluţii practice de urbanism pentru cartierul Ferentari
Banca Mondială va acorda asistenţă pe doi piloni principali, respectiv consolidarea capacităţii de planificare şi gestionare a investiţiilor de capital, cu accent pe prioritizarea unei liste de proiecte de investiţii, pe întocmirea şi punerea în aplicare a unui program de investiţii multianual şi pe consolidarea gradului de sustenabilitate financiară a sectorului, şi îmbunătăţirea capacităţii de gestionare a activelor municipale şi a procesului de regenerare urbană, prin asigurarea de soluţii de revitalizare urbană pentru zona Antiaeriană şi zona de sud-est a Sectorului.
Se va acorda sprijin şi pentru implementarea de soluţii practice de urbanism pentru cartierul Ferentari, cu accent pe îmbunătăţirea calităţii locuinţelor, serviciilor sociale, infrastructurii şi oportunităţilor de angajare pentru rezidenţi. Banca Mondială şi-a deschis biroul în România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a asigurat finanţări în valoare de peste 13,6 miliarde dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei româneşti. Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiţii, activităţi analitice şi asistenţă tehnică pentru sprijinirea priorităţilor de reformă ale României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu