Prințesa Iordaniei, mesaj de la Cotroceni, după ce Regele și-a anulat vizita

Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni

Prinţesa Dina Mired a Iordaniei, preşedinte al Uniunii Internaţionale pentru Control al Cancerului (Union International for Cancer Control - UICC), a declarat marţi că guvernele pot opri, printr-o simplă decizie, publicitatea la tutun.

"Am reuşit să adoptăm Convenţia cadru pentru controlul tutunului, care a intrat în vigoare în 2005 şi trebuie să spun că acum am foarte mare admiraţie şi apreciere pentru cei care şi-au asumat dificultăţile şi negocierile dure de atunci, deşi s-au confruntat cu nepăsarea şi neruşinarea industriei de tutun. (...) Această Convenţie cadru este un tratat multilateral cu caracter obligatoriu juridic la care au aderat peste 100 de părţi. Este instrumentul cel mai ratificat de la nivelul ONU pentru a proteja generaţiile curente şi viitoare de efectele devastatoare, inclusiv pe plan economic şi de sănătate, pe care le cauzează consumul de tutun. (...) Lupta împotriva tutunului se bazează pe Convenţia cadru şi ea a ajutat foarte multe ţări să înregistreze progrese, însă dat fiind că globalizarea creşte şi corporaţiile internaţionale se extind şi ele trebuie să avem în vedere faptul că o abordare naţională de măsuri strict interne nu mai este suficientă, nu mai ţine pasul cu tentativele ucigaşe ale industriei de tutun, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, în care piaţa nu este încă reglementată. (...) Trebuie să ancorăm toate aceste aspecte în dreptul fundamental la viaţă şi la sănătate - Convenţia drepturilor omului, astfel putem să apărăm drepturile cetăţenilor şi să le delimităm foarte clar în tot acest stufăriş de drepturi garantate prin convenţii internaţionale", a spus prinţesa Dina Mired, la Forumul Global "Drepturile omului şi o lume fără tutun", organizat la Palatul Cotroceni.

Amenințare pentru tineri

Ea a subliniat că produsele de tutun noi, care nu presupun ardere, reprezintă o ameninţare pentru tineri.

"Este imperativ ca acest control al produselor din tutun să fie ancorat în drepturile omului pentru că trebuie să putem aborda acest comportament infracţional într-o modalitate convingătoare morală şi bine fundamentată. Avem un corp internaţional de legi, de reglementări, care spune că guvernele sunt responsabile pentru asigurarea acestor drepturi, iar statele semnatare de tratate trebuie să adopte legislaţii naţionale în conformitate cu drepturile garantate de aceste tratate, chiar şi ţările care nu-şi aliniază aceste drepturi la nivel naţional, cadrul internaţional pentru drepturile omului poate să ofere garanţii la nivel simbolic şi cu impact atunci când legislaţia naţională nu ajută. (...) Noi, comunitatea celor interesaţi de protejarea sănătăţii, trebuie să strângem laţul pe care l-am aruncat în jurul industriei de tutun şi să nu le mai lăsăm niciun fel de portiţe, niciun fel de lacune pe care să le poată exploata", a spus prinţesa Iordaniei.

Potrivit acesteia, industria tutunului generează un "nor" care acoperă toate informaţiile importante.

Prințesa Iordaniei, mamă a unui copil care a supraviețuit cancerului

Prinţesa Dina Mired a Iordaniei, mamă a unui copil care a supravieţuit cancerului, a precizat că tutunul ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni.

"Milioane de oameni mor în fiecare an inutil din cauza unui agent carcinogen dovedit 100%, un agent care îi răpeşte pe cei dragi, pe cei iubiţi şi ne răpeşte dreptul la viaţă şi la sănătate. Pentru a combate acest lucru e nevoie de voinţă politică, voinţă serioasă din partea tuturor guvernelor pentru a începe să bifăm fiecare lucru pe care ni-l cere Convenţia cadru pentru controlul tutunului. Avem la dispoziţie toate instrumentele. Guvernele pot, printr-o simplă decizie, să oprească publicitatea iresponsabilă pe care şi-o face tutunul. Printr-o simplă decizie puteţi să reduceţi cererea de tutun controlând publicitatea, campaniile pe care le fac. Puteţi creşte taxele pe industria de tutun. Sunt foarte multe recomandări pe care le avem. Guvernele pot pur şi simplu să facă aceste lucruri. Am văzut exemple de ce poate să obţină o voinţă politică aşa cum am văzut în Uruguay, în Turcia şi în alte ţări. Cu toţii sunteţi pe locul şoferului, cu toţii puteţi să ne conduceţi pe acest drum! Haideţi ca împreună să alcătuim o forţă colectivă de neoprit împotriva industriei tutunului", a fost mesajul ei.

Ea a acuzat "neruşinarea extremă" a industriei de tutun, care a publicat în anii trecuţi diverse studii potrivit cărora tutunul a adus mai mulţi bani unor ţări.

Vezi și: Iohannis, nou atac la PSD: A eșuat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel