Zeci de tineri din Sectorul 3 au dezbătut problemele comunității cu reprezentanți ai primăriei și Consiliului Local al Sectorului 3, în cadrul unui proiect finanțat de autoritatea locală, implementat de Asociația Țara Tinerilor Uniți și intitulat Vocea Tinerilor din Sectorul 3.
Întâlnirea între reprezentații primăriei, consiliului local și cei 70 de tineri selectați din liceele Decebal, Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu" și Colegiul Național Matei Basarab, s-a desfășurat vineri în sala mare a școlii gimnaziale de arte nr.5. În prima parte a evenimentului, care a durat în total aproximativ 4 ore, elevii au putut afla atribuțiile fiecărei direcții ale Primăriei Sectorului 3, apoi au primit informații direct de la City Managerul sectorului 3 Honorius Circa. Acesta a intrat și într-o dezbatere cu elevii pentru a afla ce așteptări au aceștia de la autoritățile locale. "Proiectul este foarte util pentru elevi dar și pentru primărie. Învață astfel de mici că fără reguli clare, funcționalitatea unei primării este imposibilă și într-o societate anarhică lucrurile nu sunt bune pentru niciun membru al comunității. ", ne-a spus Circa la finalul dezbaterii.
Voluntariatul și rostul său în cadrul comunității
Partea a doua a început printr-o scurtă prezentare despre rolul voluntariatului în viața comunității în care, președintele Asociației Țara Tinerilor Uniți, Stelian Drăgoi, le-a povestit tinerilor ce satisfacție îți poate oferi simplul fapt de a face lucruri pentru semenii aflați în dificultate. "Ei au vârsta la care au timp să se implice în activități de voluntariat. În acest mod învață ce înseamnă să fii un bun cetățean și cât de important este altruismul într-o comunitate", ne-a spus Stelian Drăgoi.
Jocul democratic
Poate cel mai apreciat moment al întâlnirii a fost jocul democratic în care tinerii ghidați de consilierii locali ai sectorului 3, Inocențiu Voinea, Valerica Honțaru și Narcisa Gutium, au simulat alegerea, constituirea și funcționarea unui consiliu local. În prima fază, elevii au aflat de la consilierii locali prezenți informații despre modul în care este împărțit spectrul politic, respectiv principiile de dreapta, de stânga și cele centriste. Apoi au fost invitați să își aleagă o culoare, portocaliu pentru dreapta, albastru pentru centru și siclam pentru stânga și, în funcție de opțiune, au primit buline adezive. O parte dintre elevi au rămas neutri și au constituit grupul cetățenilor. Grupurile au dezbătut apoi ce ar fi mai oportun să facă pentru oraș și prezentat cetățenilor planurile lor precum și lista de candidați pentru consiliul local.
Un proiect interesant, ce merită extins
"Este un proiect interesant care mută elevii din bancă și din fața manualului școlar și îi pune în fața unei situații practice prin joc. Cu siguranță vor rămâne cu ceva. În primul rând rămân cu ideea jocului democratic și învață că, deși au idei diferite, nu trebuie să se tragă de păr, ci să discute și să ajungă în final la o concluzie comună. M-a bucurat că mulți au sesizat, deși sunt de vârste mici, scandalul de pe scena politică și că au criticat acest lucru" ne-a spus consilerul local Inocențiu Voinea. "Este un proiect din care tinerii învață lucruri necesare pentru viața lor pe care din păcate școala nu îi învață. Mi-a placut ce am văzut le voi povesti și colegilor mei", ne-a spus Valerica Honțaru. Și consilierul Narcisa Gutium a rămas impresionată de proiectul propus: "Doresc organizatorilor să reușească să implementeze acest proiect la nivel național." Managerul de proiect Teodora Vasilică ne-a spus că scopul proiectului este de a crea o punte între tineri și factorii de decizie locali. "Ne dorim ca tinerii să înțeleagă importanța cunoașterii atribuțiilor primăriei și ale consiliului local, precum și importanța implicării în comunitatea din care fac parte. Tânărul nu trebuie să rămână un simplu spectator așteptând ca alții să aleagă ci să devină parte activă în procesul decizional", a declarat Teodora Vasilică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu