Președintele african Zuma a fost condamnat la închisoare. Trebuie să se predea sau va fi arestat

Pixabay
Pixabay

Fostul conducător sud-african Jacob Zuma a fost condamnat la închisoare.

Conform BBC, fostul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, a primit o sentință de 15 luni de închisoare din partea celei mai înalte curți de justiție din țară. Pedeapsa lui Zuma a venit după ce Curtea Constituțională l-a găsit vinovat de neascultare, fiindcă nu a apărut în timpul unui proces de corupție din perioada în care era președinte.                  

Aventura sa în vârful țării, terminată în 2018, a fost una presărată de acuzații grave. Mai mulți afaceriști au fost acuzați că au conspirat cu politicienii pentru a influența procesul de luare a deciziilor la nivel de stat. Fostul președinte a apărut la o audiere denumită popular „capturarea de stat”, însă nu a mai apărut după ce i-a fost solicitat. Ancheta a fost condusă de judecătorul Raymondo Zondo, iar Curtea Constituțională a trebuit să intervină.                                         

Zuma are câteva zile să se predea sau va fi arestat

                           

Zuma are cinci zile să se predea la o secție de poliție. Dacă nu va face acest lucru, ministrul de Interne trebuie să ordoneze arestarea sa. Judecătorul provizoriu, Sisi Khampepe, a fost necruțătoare în sentința sa. Zuma a refuzat să vină în tribunal să-și justifice acțiunile, spune ea, „alegând în schimb să facă declarații provocatoare și fără scrupule care au avut ca scop denigrarea credibilității justiției”.

„Nu am nicio altă opțiune decât să-l supun pe Zuma la încarcerare, sperând că acest lucru va trimite un mesaj fără echivoc... că litera legii și administrarea justiției sunt supreme”, a adăugat ea, în motivare. Într-un alt proces, Zuma a pledat nevinovat luna trecută cu privire la o afacere cu arme din anii 1990, în valoare de 5 miliarde dolari.                               

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel