Președintele african Zuma a fost condamnat la închisoare. Trebuie să se predea sau va fi arestat

Pixabay
Pixabay

Fostul conducător sud-african Jacob Zuma a fost condamnat la închisoare.

Conform BBC, fostul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, a primit o sentință de 15 luni de închisoare din partea celei mai înalte curți de justiție din țară. Pedeapsa lui Zuma a venit după ce Curtea Constituțională l-a găsit vinovat de neascultare, fiindcă nu a apărut în timpul unui proces de corupție din perioada în care era președinte.                  

Aventura sa în vârful țării, terminată în 2018, a fost una presărată de acuzații grave. Mai mulți afaceriști au fost acuzați că au conspirat cu politicienii pentru a influența procesul de luare a deciziilor la nivel de stat. Fostul președinte a apărut la o audiere denumită popular „capturarea de stat”, însă nu a mai apărut după ce i-a fost solicitat. Ancheta a fost condusă de judecătorul Raymondo Zondo, iar Curtea Constituțională a trebuit să intervină.                                         

Zuma are câteva zile să se predea sau va fi arestat

                           

Zuma are cinci zile să se predea la o secție de poliție. Dacă nu va face acest lucru, ministrul de Interne trebuie să ordoneze arestarea sa. Judecătorul provizoriu, Sisi Khampepe, a fost necruțătoare în sentința sa. Zuma a refuzat să vină în tribunal să-și justifice acțiunile, spune ea, „alegând în schimb să facă declarații provocatoare și fără scrupule care au avut ca scop denigrarea credibilității justiției”.

„Nu am nicio altă opțiune decât să-l supun pe Zuma la încarcerare, sperând că acest lucru va trimite un mesaj fără echivoc... că litera legii și administrarea justiției sunt supreme”, a adăugat ea, în motivare. Într-un alt proces, Zuma a pledat nevinovat luna trecută cu privire la o afacere cu arme din anii 1990, în valoare de 5 miliarde dolari.                               

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel