Preşedinte APIMONDIA: Moartea albinelor, dezastru la nivel global

apicultor
apicultor

Apicultura mondială se confruntă la ora actuală cu o serie de probleme, a declarat într-o întâlnire cu apicultori prezenţi la 'Sărbătoarea mierii' de la Blaj, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori (APIMONDIA), Philip McCabe. 

'Imaginea apiculturii mondiale la ora actuală nu arată prea frumos. Sunt o serie de probleme cu care ne confruntăm. De exemplu, mortalitatea anormală a coloniilor de albine. O altă problemă majoră este falsificarea mierii. Avem, de asemenea, mari creşteri în costurile de producţie şi prea puţini apicultori tineri', a afirmat preşedintele APIMONDIA, prezent pentru prima dată în România la un târg de profil.

Este îngrozitor să vezi câte albine mor

Philip McCabe a spus că este 'îngrozitor' să vezi câte albine mor. El a explicat că există noi generaţii de pesticide şi insecticide, cum ar fi cele cu care se acoperă seminţele. 'În acelaşi timp, aceste seminţe sunt pe de o parte acoperite cu pesticide, dar şi cu îngrăşământ. Acum şapte ani, în Franţa, au fost însămânţate pentru culturile de floarea soarelui astfel de seminţe. În momentul în care floarea soarelui a ajuns la înflorire şi albinele au început să recolteze nectar, ele au început să zboare în jurul influorescenţelor şi să cadă moarte la pământ, deoarece contaminarea se afla la nivelul florii. Din fericire acest lucru s-a oprit acum. Asta s-a întâmplat pentru câteva tipuri de seminţe. Din păcate pentru seminţele de rapiţă nu se întâmplă acest lucru. În unele zone ale globului, la ora actuală albinele nu mai recoltează nectar de la rapiţă', a spus preşedintele APIMONDIA.

Dispar sursele de polen

'O altă problemă cu care ne confruntăm este din ce în ce mai mult lipsa de hrană pentru albine, deci lipsa de sursă de polen. Albinele au nevoie de acest polen ca să-şi asigure alimentaţia. (...) Nu mai avem prea multă hrană pentru albine, pentru insecte', a menţionat McCabe. Contaminarea cerii este o altă problemă, astfel încât se poate spune că albinele 'ar avea nevoie de o mască de gaze', a afirmat preşedintele APIMONDIA, adăugând, totodată, că o altă problemă este aceea de a promova standarde de produse organice, ecologice, fiind astfel costuri de producţie. Philip McCabe s-a arătat bucuros că în ultima vreme tot mai mulţi tineri se implică în apicultură, fiind constituit, de altfel, un centru internaţional pentru aceştia.

A început exportul de albine

Preşedintele APIMONDIA a menţionat că sunt şi foarte mulţi apicultori care la ora actuală se ocupă mai mult de producerea de albine decât de miere. 'De exemplu, în Egipt avem peste 200 de apicultori care acum furnizează albine pe piaţă. De la 1 septembrie până la 30 octombrie, în Egipt se încarcă zilnic avioane cargo cu albine care merg în Dubai şi în Arabia Saudită', a afirmat McCabe, menţionând că se creează o nouă industrie, aceea de a produce albine. Câteva mii de persoane au vizitat sâmbătă la Blaj cel mai mare târg apicol din România, potrivit organizatorilor, unde participă 150 de producători din 20 de ţări. A X-a ediţie a 'Sărbătorii Mierii' este organizată de Apidava Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Apis Târnave Blaj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel