Un grup de cercetători americani vorbesc despre noroc și ghinion în ultimul studiu despre cancer, publicat vineri în revista Science.
Cancerul apare din cauza unei "lipse de noroc". Mutațiile aleatorii apar în procesul de divizare a celulelor, mai degrabă decât unor cauze genetice sau a unui mediu nefavorabil, este concluzia grupului de cercetători.
Studiul arată că două treimi din cazurile de cancer se explică prin mutații genetice aletorii și doar o treime sunt rezultatul unor factori genetici sau al unui mediu nefavorabil.
"Studiul arată că riscurile de a face cancer pot crește dacă oamenii fumează sau dacă au alte obiceiuri de viață nesănătoase", afirmă unul din autorii cercetării, Bert Vogelstein, profesor de oncologie la Universitatea de Medicină "Johns Hopkins". El adaugă că "realitatea este că multe forme de cancer se datorează în mare parte unei lipse de noroc și mutației unei gene care va provoca un tip de cancer, fără nicio legătură cu modul de viață sau cu factori ereditari".
Cercetătorul adaucă că persoanele care trăiesc mult, deși fumează sau se expun la soare fără să se protejeze, fără să dezvolte un cancer, nu au neapărat "gene bune": "Adevărul este că majoritatea dintre ei au pur și simplu mult noroc".
Studiul o premieră. Cercetătorii s-au ocupat de procesul natural de reînnoire a celulelor din corpul uman, care duce la înlocuirea celulelor moarte din organism. Este primul care încearcă să afle proporția numărului de cazuri de cancer declanșate de acest proces față de cele cauzate de genetică sau de un mediu nefavorabil.
"Schimbarea obiceiurilor de viață ar fi foarte utilă pentru evitarea unor forme de cancer, însă complet ineficientă pentru altele", afirmă Cristian Tomasetti, biomatematician și asistent oncologie la "Johns Hopkins".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu