Președintele Tunisiei, Kais Saied, a numit-o pe Najla Bouden Romdhane în funcția de prim-ministru.
Președintele tunisian Kais Saied a numit-o pe Najla Bouden Romdhane, un inginer universitar puțin cunoscut care a lucrat cu Banca Mondială, în funcția de prim-ministru al țării, la aproape două luni după ce a preluat majoritatea puterilor printr-o mișcare pe care opoziția o numește lovitură de stat.
Romdhane va prelua funcția într-un moment de criză națională, sub semnul îndoielii și pe măsură ce o amenințare majoră apare asupra finanțelor publice.
Saied l-a demis pe primul-ministru anterior, a suspendat Parlamentul și și-a asumat puteri executive extinse în iulie, fiind supus unei presiuni interne și internaționale în creștere pentru a forma un nou guvern. Săptămâna trecută a anulat o mare parte din Constituție și a spus că ar putea conduce în mare măsură prin decrete.
El a numit-o pe Romdhane în conformitate cu dispozițiile pe care le-a anunțat săptămâna trecută și i-a cerut să formeze rapid un nou guvern, a declarat președinția pe rețelele de socializare.
Acesta a subliniat în repetate rânduri nominalizarea „istorică” a unei femei, numind-o „o onoare pentru Tunisia și un omagiu adus femeilor tunisiene”.
Saied a spus că principala misiune a noului guvern va fi „să pună capăt corupției și haosului care s-au răspândit în multe instituții de stat”.
Noul guvern ar trebui să răspundă cererilor și demnității tunisienilor în toate domeniile, inclusiv în sănătate, transporturi și educație, a adăugat el.
Romdhane va fi al zecelea prim-ministru al Tunisiei de la Primăvara Arabă din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali, provocând revolte și în țările vecine. Țara se confruntă cu o criză rapidă a finanțelor publice, după ce anii de stagnare economică au fost agravați de pandemia de coronavirusului și de luptele politice.
Totuși, mulți tunisieni au văzut puține îmbunătățiri în viața lor și au devenit dezamăgiți de un proces politic disfuncțional și corupt.
Noul guvern va trebui să se miște foarte repede pentru a căuta sprijin financiar pentru buget și rambursarea datoriilor, după ce preluarea puterii de către Saied, în iulie, a iscat discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Mișcările lui Saied au pus vaste puteri executive în mâinile președintelui, care va conduce el însuși cabinetul.
Najla Bouden Romdhane, care are 63 de ani, la fel ca președintele, este fost director la PromESsE, un proiect de reformă a învățământului superior și a ocupat funcții de conducere la ministerul învățământului superior din Tunisia.
Originară din Kairouan, este geologă cu studii franceze, doctor în inginerie geologică și este lector la școala națională de inginerie din Tunisia, scrie AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu