Președintele Colegiului Medicilor: Autoritățile să nu facă abuz de reglementare, ca poziție de forță

Gheorghe Borcean, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a participat la Adunarea Generală a CMR. În rândurile de mai jos, vă prezentăm câteva pasaje din discursul său.

"Văzând azi impasul în care se află sistemul sanitar, cred cu tărie că legiuitorul ar trebui măcar de acum încolo să se limiteze la stabilirea condiţiilor generale şi să nu facă abuz de reglementare ca şi politică de forţă pentru a promova o aparenţă ce ne-ar putea face să credem că doar politica ar garanta siguranţa sanitară şi protecţia individului. Nu. Noi garantam asta. Reglementarea o face statul. Ii cerem sa reglementeze. Reglementeaza. Noi aplicam. Aceasta este politica sanitara pe care o vad eu si v-o sugerez si dvs. Nu o norma, o profesie de reglementat, reglementata si lasata sa functioneze, reglementata in functie de evolutia sa si din nou lasata sa functioneze. Despre ce vorbesc ? Acelaşi cetăţean matur căruia pe de o parte i se permite să-şi aleagă politic reprezentanţii, nu este pe de altă parte stăpân pe propriul corp şi pe viaţa sa", a spus Gheorghe Borcean.

Sistemul, la un grad de birocratizare care ii irita pe toti

"Sănătatea şi îngrijirea sunt colectivizate prin obligaţia şi mai ales prin modul de funcţionare al sistemului. Felul, proporţia şi durata terapiilor individuale se tentează a fi stabilite nu de cetăţean şi de medicul său, ci de comitete anonime, savante, compuse din noi,lucrând după principii economico medicale, cel mai adesea la distanţă, dar, cel mai grav, cărora cetăţeanul nu s-a adresat niciodată.

[citeste si]

Sistemul sanitar a ajuns la un grad de complexitate şi birocraţie care irită atât pe pacienţi cât şi pe medici, dar mai ales, cultivă neîncrederea tuturor", a mai zis președintele Colegiului Medicilor din România.

Revolta medicilor: sunt chirurg, nu prestator. Prestator e baiatul cu pizza

"Ce vreau sa spun despre trivializarea medicinei. Exista interpretari si discutii despre piata serviciilor de sanatate, despre cererea de servicii, despre prestatorul de servicii medicale.

Dragi colegi, eu nu sunt un prestator, eu sunt chirurg. Prestator este cel care face pizza in colt si caruia ii comanzi cu mai multa maslina sau cu mai multa mozarela. Eu sunt un chirurg. Nu exista o piata a serviciilor de sanatate pentru ca nu exista o piata a mortii si a suferintei si a sangelui si a doliului, ca sa existe oferte de servicii. Acea piata nu exista. Aceea nu este o marfa. Nu sunt un prestator si va rog sa nu fiti.

Autoadministrarea, asta inseamna trivializarea profesiei. Suna greu dar ne gandim la acest cuvant si nu la altul.
Autoadministrarea profesiei garantează competiţia (şi nu concurenţa), în care şi cel mai sărac poate cîştiga dacă este competent. In concurenta numai cel bogat cistiga. Material vorbind.

Avem nevoie de afirmarea clară a autoadministrării profesiei medicale. Aceasta este o autonomie legală care asigură, nu un cadou corpului profesional, ci un drept al pacienţilor. Înţelegem prin autoadministrare legală exercitarea atribuţiilor Colegiului Medicilor în ceea ce priveşte jurisdicţia profesională, educaţia medicală continuă, autorizarea de liberă practică, evidenţa naţională, avizările, contractările cu Casa de Asigurări de Sănătate si toate atributiile pe care legiuitorul ni le-a dat ca institutie de drept public", a mai zis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel