Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune moderată de profesorul Irinel Popescu, despre aditivii din carnea pe care o consumăm.
Pentru ca industria să fie profitabilă, producătorii pun în carne, pentru a menține apa, anumite substanțe. Despre acest subiect, Prof. dr. ing. Nastasia Belc a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune difuzată pe DC News și DC News TV.
”Trebuie să avem grijă la carnea roșie și la carnea supraprocesată. Tot ce este procesat este mai puțin încărcat de nutrienți disponibili pentru organism. Industria de carne vrea să fie profitabilă. Ia carne din import, iar animalele sunt crescute foarte rapid. Un porc se îngrașă în două-trei luni maximum.
Când un animal crește așa repede, nu mai are structura proteinelor, lipidelor, glucidelor etc. și acumulează foarte multă apă în acest timp scurt. Acumulând foarte multă apă, când carnea este procesată, apa tinde să iasă din structură. Dacă iese din structură și se pierde, sunt pierderi în procesul de producție și eficiența procesului de producție scade. Și atunci unii producători vor să o țină. Cum fac acest lucru? Pun polifosfați. Aceștia, într-o concentrație anume, nu fac nimic, dar ce mai mâncăm - carne sau altceva?”, a zis Prof. dr. ing. Nastasia Belc.
Polifosfații sunt descompuși în alimente sau sistemul digestiv în fosfați și aceste grupări se absorb mai bine decât fosfații prezenți în mod natural în alimente. O cantitate mare de fosfați în organism poate produce efecte negative grave, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni renale.
Aceștia sunt utilizați în alimente pentru că pot menține gustul o perioadă mai lungă, rețin apa și previn decolorarea acestora.
În funcție de tipul de produs, metoda de preparare și de depozitare, polifosfații sunt utilizați ca stabilizatori, catalizatori sau emulsificatori.
Astfel, principalele alimente / produse în care se găsesc acești aditivi sunt: murături, produse din carne (în special pește), brânzeturi și diverse produse congelate (în special pește), supe concentrate, ceai instant, băuturi dedicate sportivilor etc.
Spre deosebire de fosfații ce se găsesc în mod natural în alimente, cei rezultați din descompunerea tripolifosfatului de sodiu E 451 (i) se absorb mult mai bine și influențează vizibil cantitatea de fosfați din sânge.
Principalele efecte ale unui nivel crescut de fosfați în sânge sunt disfuncția endotelială, calcifierea vasculară, alterarea metabolismului fosfatului, accelerarea îmbătrânirii (îmbătrânirea pielii, atrofierea mușchilor etc.).
Aceste efecte au fost observate și în cazul persoanelor sănătoase, nu doar în cazul celor care suferă de afecțiuni renale și cardiovasculare. Accelerarea îmbătrânirii a fost observată în studiile efectuate pe animale.
De asemenea, trifosfatul de sodiu este și o sursă de sodiu.
Nu este permis în alimente destinate copiilor și sugarilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News