Polonia avertizează Germania să nu încheie acorduri secrete cu Belarus: Merkel vorbește doar cu Minsk și Moscova

Sursă foto: Facebook Andrzej Duda
Sursă foto: Facebook Andrzej Duda

Politicienii polonezi avertizează că apelurile telefonice ale cancelarului german Angela Merkel către liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, nu sunt binevenite și că orice acorduri încheiate care exclud Polonia nu vor fi puse în aplicare.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că unul dintre subiectele conversației sale cu președintele german Frank-Walter Steinmeier au fost apelurile telefonice recente ale cancelarului Angela Merkel către Lukașenko, Duda explicând că i-a spus lui Steinmeier că „Polonia nu va recunoaște niciun acord care va fi încheiat, deoarece este, „peste capetele noastre”.

Președintele polonez a subliniat că, dacă ar fi încheiate acorduri care ar fi obligatorii pentru Polonia și guvernul polonez, atunci acestea vor fi acorduri încheiate exclusiv de guvernul polonez, potrivit publicației poloneze Forsal.pl. În caz contrar, partea poloneză nu are intenția de a le implementa.

„Suntem un stat suveran care are dreptul de a decide despre el însuși și vom solicita acest drept în mod absolut”, a declarat Duda.

Și alți politicieni au lansat apeluri similare

Fostul prim-ministru polonez Beata Szydło a criticat, de asemenea, discuțiile cancelarului german cu Lukașenko. Într-o postare pe rețelele de socializare, ea a acuzat comportamentul lui Merkel că amintește de cele mai rele momente din istorie.

Miercuri seara, purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a declarat că Angela Merkel l-a sunat pe premierul Mateusz Morawiecki. Subiectul conversației lor a fost criza actuală de la granița polono-belarusă. Seibert a menționat că politicienii au abordat și chestiunea cooperării polono-germane, iar Merkel ar fi trebuit să-și exprime deplina solidaritate cu Polonia, scrie RMX.

Migranţii de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, mutaţi într-un centru de primire

Migranţii dintr-o tabără improvizată care fusese ocupată de până la 2.000 de persoane în Belarus, la frontiera cu Polonia, au fost mutaţi într-un centru logistic din apropiere, a raportat joi seară poliţia de frontieră din Belarus, notează AFP.

'La 18 noiembrie, toţi refugiaţii din tabăra improvizată de la frontiera dintre Belarus şi Polonia din apropierea punctului de trecere Bruzgi au fost transferaţi, pe bază de voluntariat, într-un centru logistic', au indicat pe Telegram poliţiştii de frontieră din Belarus.

De asemenea, au fost difuzate fotografii cu tabăra aparent abandonată. Marţi seară, peste o mie de persoane se refugiaseră deja în acest vast hangar din apropierea frontierei, dar alte aproximativ 800, potrivit Minskului, şi-au petrecut noaptea afară, la temperaturi sub 0°C, în corturi sau lângă focuri de tabără.

În cele din urmă, aceştia au fost mutaţi din cauza 'condiţiilor meteorologice care se înrăutăţesc'. În hangar, migranţii primesc, potrivit poliţiştilor de frontieră din Belarus, 'mese calde, haine calde şi produse de primă necesitate'.

Tabăra improvizată a fost ocupată de până la 2.000 de persoane în ultimele zile. Aceasta a fost instalată într-o zonă împădurită, nu departe de punctul de frontieră Bruzgi, unde, marţi, sute de migranţi au înfruntat tiruri de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene din partea forţelor poloneze. Paza de frontieră poloneză a confirmat evacuarea taberei. Evacuarea a avut loc după o săptămână de tensiuni crescânde între Belarus şi Uniunea Europeană (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel