Vremea va deveni deosebit de rece la scara întregii ţări începând de sâmbătă după-amiază, cu valori termice ce vor coborî chiar şi cu 10-11 grade faţă de cele din aceste zile, în timp ce precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare şi se vor semnala în majoritatea regiunilor, inclusiv în Bucureşti.
În acest context, DC News l-a contactat pe Mihail Coman, directorul Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti - Mărăcineni, Argeş pentru a vedea dacă scăderea bruscă de temperaturi poate afecta producția din livezi.
"Sunt mai multe specii de pomi fructiferi, iar unii sunt în repaus, alții sunt la pornire în vegetație. Fiecare stadiu de vegetație are un prag de rezistență. Nu putem da o linie generală pentru toată țara", a spus specialistul.
Momentan nu este niciun pericol
"Deocamdată, după ce această iarnă, nu putem vorbi despre pierderi. (...) De exemplu, în Argeș nu avem cais, dar acolo unde există, în alte zone din țară, aceștia sunt, în fază de boboc. Mă refer la zona Tulcea. Această specie - care deja este pornită - este cea mai afectată, dar doar în cazul unor temperaturi negative. În Argeș nu există livezi de caiși. Dacă vin temperaturi mai scăzute de -2, -4 grade, vor fi afectați dacă sunt în floare sau în boboc. Cel mai bine este să așteptăm să vedem exact temperaturile și vom face analize în laborator pentru a trage concluziile", a mai spus Mihail Coman.
"Arbuștii fructiferi - cum ar fi coacăzul negru - pot fi în vulnerabili, la temperaturi negative, dar totuși sunt rezistenți. Din datele noastre, caisul este la stadiul de buton roz în zona Dobrogea. Până în prezent, a fost o iarnă normală și nu ne așteptăm la pierderi", a mai declarat directorul Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti - Mărăcineni, Argeş.
Pericolul gerurilor târzii
Specialistul a vorbit și despre îngheţul târziu de primăvară, una dintre principalele cauze ale pierderilor majore de producţie în livezi.
"Acum urmează pericolul gerurilor târzii. După 20 martie și până la 1 mai, apare un risc pentru că este afectat înfloritul pomilor. România are condiții diferite din punct de vedere climatic și nu se poate vorbi la modul general", a conchis specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu