Percheziții la traficanții de migranți. BCCO Alba Iulia a intervenit în trei județe

Pexels
Pexels

O grupare care se ocupa de traficul de migranți cu TIR-ul a fost destructurată de polițiștii BCCO Alba Iulia. 

Polițiștii BCCO Alba Iulia au descins miercuri în patru locații din trei județe la persoane bănuite de trafic de migranți. Rețeaua percepea sume între 2000 și 4000 de euro și avea legături cu călăuze din Grecia. Peste 100 de migranți proveniți din Asia ar fi fost transportați cu TIR-uri, cu destinația Germania, scrie Alba24

Potrivit IPJ Alba, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Sibiu, efectuează 4 percheziții domiciliare, în județele Sibiu, Galați și Arad, la persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare infracțională organizată, specializată în trafic de migranți.

Cereau sume de mii de euro migranților

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, membrii grupării, cu sprijinul unor călăuze din Grecia, ar fi intrat în contact cu imigranți, proveniți din Asia, dornici să ajungă în Germania.

În schimbul unor sume de bani, cuprinse între 2.000 și 4.000 de euro, care ar fi fost plătite prin diverși intermediari, imigranții ar fi fost conduși în apropierea unor stații de carburanți sau parcări de pe autostradă și îmbarcați în TIR-uri, cu destinația Germania, uneori fără știrea conducătorilor auto.

Din datele existente până în prezent, peste 100 de persoane ar fi fost traficate, în acest fel, 50 dintre acestea fiind depistate în urma controalelor efectuate de poliția de frontieră.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, pe relația Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria/Germania a fost constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, specializat în activități infracționale circumscrise traficului de migranți, în scopul obținerii de foloase materiale.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, membrii grupării, contra cost, au călăuzit, transportat și adăpostit grupuri de migranți pe teritoriul României în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României în Ungaria. Totodată, aceștia au fost implicați și în trecerea frauduloasă a migranților peste frontiera de stat româno-maghiară și în transportarea clandestină a acestora spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania.

Cum operau traficanții

Astfel, în funcție de circumstanțele de moment, membrii grupării preluau, în autovehicule, migranții de pe teritoriul României, fie dintr-o pădure situată în apropiere de frontiera româno-bulgară (după ce aceștia au fost călăuziți, ilegal, peste frontiera verde, din Bulgaria până în locul respectiv), fie din centrele de cazare pentru solicitanții de azil de pe teritoriul României (după ce aceștia au fost racolați de către alți membri ai grupării), după care îi transportau și adăposteau, temporar, într-o cabană situată pe raza comunei Cristian din județul Sibiu.

După câteva zile, de regulă, la finalul săptămânii, în funcție de circumstanțele de moment, migranții erau preluați de către membrii grupării din cabană, în autovehicule și, fie erau transportați, pe drumurile neasfaltate din zonă, până într-o parcare de TIR-uri situată pe autostrada A1, unde erau ascunși în semiremorcile TIR-urilor și transportați mai departe, clandestin, spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania, fie aceștia îi transportau cu autovehiculele personale până la frontiera româno-maghiară, iar, după ce îi călăuzeau pe jos, peste frontiera verde, în Ungaria, îi transportau mai departe, clandestin, spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Sibiu vor fi conduse, pentru audieri, 6 persoane.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și al inspectoratelor de jandarmi județene Sibiu și Bihor. Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel