Părinții din România dau puțină independență copiilor

Autonomia în educația copiilor presupune ca părinții să îi lase pe cei mici să descopere lucruri noi în limite de siguranță, să îi ghideze pentru a fi independenți și a face propriile alegeri. În prezent, 5 din 10 părinți din România asociază ,,autonomia copiilor" cu ideea de control atunci când le sunt sugerați termeni prin care pot defini acest concept, conform unui studiu național realizat de Cult Market Research la cererea Danone în luna aprilie 2016.

În ceea ce privește dezvoltarea autonomiei prin joc, doar 1 din 10 părinți își lasă copiii să descopere singuri, pas cu pas, soluția într-o activitate distractivă. Puțin peste jumătate dintre părinți susțin orice inițiativă a copilului lor, în timp ce 8 din 10 declară că încurajează autonomia copiilor lor oferindu-le posibilitatea de alegere într-un context controlat de ei: îi lasă să decidă, atunci când consideră că este posibil, îi lasă să greșească într-un mediu cu risc controlat, îi învață să își formeze rutine (precum spălatul pe mâini înainte de masă).


"Pentru a crește un copil autonom el are nevoie de la părinte de trei ingrediente importante: dragostea necondiționată, respect pentru etapele lui de dezvoltare (ceea ce implică și crearea unui mediu de învățare propice) și multă încurajare în eforturile lui de a înțelege și a explora lumea," declară Otilia Mantelers, Expert în Parenting.


O treime dintre părinți nu știu ce este autonomia în educația copiilor

Studiul mai arată că:
- 8 din 10 părinți pun egalitate între conceptul de autonomie și încrederea de sine a copilului, 7 din 10 declară că autonomia înseamnă protecție și 6 din 10 o asociază cu ideea de libertate.
-7 din 10 părinți declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, inițiază și propune activități de joacă și face singur activitățile care țin de igiena personală.
-Mămicile din România sunt mai permisive decât tăticii, lăsând mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joacă, ce fel de activități fac împreună, gustările pe care le mănâncă.
-4 din 10 părinți îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă.
-7 din 10 părinți le oferă zilnic copiilor produse lactate deoarece consideră că acestea ajută la dezvoltarea sistemului osos. O treime dintre părinţi sunt de părere că alimentele pe bază de lapte sunt sănătoase şi hrănitoare, iar o altă treime le oferă micuţilor acest tip de produse pentru că sunt gustoase şi sunt uşor acceptate de copii, conform studiului ,,Autonomia copiilor".

Copilul trebuie tratat ca un adult

Același studiu a arătat că gustările dintre mese preferate de 9 din 10 părinți din România sunt fructele și legumele, urmate de produsele lactate (4 din 10 părinți).
,,Să le spui DA copiilor e ca și cum ți-ai face rugăciunea: simți că faci bine, că ești auzit și că faptele bune îți vor fi răsplătite. Pentru că și noi ne simțim tare bine să spunem DA și mai ales să ni se spună DA atunci când avem nevoie de susținere sau de protecție. Autonomia copilului ar trebui să existe inclusiv în raport cu mâncarea. Copilul ar trebui, ca orice adult, să poată mânca ce, când, unde, cum și cât vrea el, nu mama. De exemplu, când vine vorba de gustări recomand să îi oferim câteva opțiuni din care să aleagă singur ce îi place" declară Crina Coliban, Specialist în copii mofturoși.

Lactatele, mai echilibrate decât produsele de patiserie
Alimentația echilibrată din care nu pot lipsi gustările sănătoase și sățioase îi ajută pe copii să se dezvolte atât fizic, cât şi intelectual și emoţional. 6 din 10 părinți din România oferă copiilor iaurt sau brânzică Danonino, iar peste o treime le dau micuților aceste produse de mai mult de 3 ori pe săptămână. Majoritatea părinților din România (aproximativ 50%) știu că iaurturile şi brânzica de la Danonino conţin calciu şi vitamina D ce ajută la dezvoltarea oaselor şi că sunt mai echilibrate nutrițional decât prăjiturile sau produsele de patiserie.
Studiul național ,,Autonomia copiilor" a fost realizat de Cult Market Research, la cererea Danone, în perioada 1-14 aprilie 2016, pe un eșantion reprezentativ de 413 părinți din mediul urban (jumătate mame și jumătate tați), cu copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, părinții răspunzând chestionarului telefonic asistat de calculator (CATI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel