Parc din București, RETROCEDAT. Se pot construi clădiri cu patru etaje, mișcarea Primăriei

Un parc din București a fost retrocedat, iar Primăria Capitalei face precizări. 

Parcul Brâncuși a fost retrocedat. Primăria Capitalei face mai multe precizări. 

Interdicție de construire pe terenul parcului


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declară că ”Avem aceeași dorință, ca și a locuitorilor din zonă, ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Ne dorim sa găsim o soluție, ca și în cazul celor 4,6 hectare de spațiu verde recuperate din Parcul Verdi si ii asigur pe bucuresteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public sa primeze. Recuperarea spatiilor verzi retrocedate de-a lungul anilor este si va ramane o preocupare constanta a mandatului meu. Există pârghii legale pe care le analizăm, pentru a readuce în proprietatea orașului Parcul Brâncuși, în beneficiul locuitorilor din zonă, având în vedere că la data retrocedării acest teren era amenajat ca spațiu verde și că pentru amenajarea sa au fost realizate investiții din fonduri publice. Vestea bună este aceea că, încă din ianuarie, am promovat, la Primăria Capitalei, un act normativ care a plasat terenul sub interdicție temporară de construire.

Se pot construi blocuri cu  4 etaje

Parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) ca zonă de locuit (L3a - subzona locuinţelor colective medii cu P+3 – P+4 niveluri formând ansambluri preponderent rezidenţiale situate în afara zonei protejate). 

Cu toate acestea, terenul se află în prezent sub "interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde", interdicție prevăzută în HCGMB nr. 49/2019. Este vorba despre Hotărârea prin care a fost aprobat, în luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care încadrează terenul tot în categoria L3a, dar cu această interdicție.

Inițiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, această mențiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat ani de zile ca spații verzi.

Cum a dobândit proprietarul parcul

Facem mențiunea că actualul proprietar a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011, prin Dispoziția Primarului General nr. 13660. La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea ca spațiu verde și ca loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de construcții ilegale (circa 340 de garaje).

Cu privire la Comisia municipală pentru analiza și identificarea soluțiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate și amenajate ca spații verzi sau locuri de joacă pentru copii, aceasta a fost înființată prin DPG nr. 901/13.07.2017, ca urmare a indentificării mai multor astfel de situații. Suprafețele totale restituite in natura, care reprezentau spatiu verde din parcuri in Municipiul Bucuresti, conform evidentelor la nivelul anului 2017, insumau aproximativ 36 de hectare, iar cele care reprezentau spatii verzi/locuri joaca - de aproximativ 23 ha.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel