OMV Petrom, primul an de pierderi. Ce a decis compania

Anul 2015 a fost nefast pentru grupul OMV Petrom, care  a trecut pe pierderi, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie. Față de situația existentă, compania ar putea lua   în calcul decizia de a nu mai acorde  dividendele pentru anul trecut.

Rezultatul net atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014. Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015 față de un profit pe acțiune de 0,0371 în anul precedent.

'În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanța foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014', afirmă Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom în comunicatul referitor la rezultatele companiei.

Prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut cu 47% în 2015, potrivit OMV Petrom. În context grupul a anunțat, pentru anul trecut, vânzări consolidate în scădere cu 16%, la 18,145 miliarde de lei, pe fondul reducerii veniturilor din vânzările de produse petroliere, determinată de scăderea accentuată a prețului țițeiului, care a anulat impactul pozitiv din creșterea cantităților vândute în urma cererii de piață îmbunătățite și a vânzărilor mai mari de electricitate.

Vânzările din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.

[citeste si]

Rezultatul operațional al Grupului (EBIT — n.r.) pentru anul 2015 a însemnat o pierdere de 530 milioane lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde lei, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzări și a ajustărilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urma revizuirii estimărilor cu privire la prețul țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cheltuielile de explorare în valoare de 577 milioane de lei, în principal în relație cu sonde de explorare fără succes (408 milioane de lei), au influențat, de asemenea, în mod negativ rezultatul.

În 2015, producția de țiței, gaze și condensat la nivel de Grup a fost de 65,19 milioane bep (baril echivalent petrol — n.r.), în ușoară scădere față de nivelul înregistrat în 2014, ca urmare a reducerii producției cu 1% a producției în România.

La 31 decembrie 2015, rezervele totale dovedite de țiței și gaze din portofoliul Grupului OMV Petrom erau de 647 milioane bep (din care 625 milioane bep în România), în timp ce rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze însumau 917 milioane bep (din care 873 milioane bep în România).

'Costurile de producție ale Grupului exprimate în USD/bep au fost de 13,16 USD/bep, în scădere cu 24% comparativ cu nivelul înregistrat în 2014, în principal datorită eforturilor depuse în vederea simplificării și ajustării organizației, efectelor favorabile ale cursului de schimb, precum și reducerii impozitului pe construcții în România de la 1,5% la 1%. Costurile de producție în România exprimate în USD/bep au fost de 12,79 USD /bep, în scădere cu 24% comparativ cu 2014, în timp ce exprimate în RON/bep au scăzut cu 9%, la 51,23 lei/bep, în principal datorită costurilor mai mici cu serviciile, personalul și materialele', se mai arată în document.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel