O curte federală americană a restabilit obligativitatea de vaccinare pentru salariaţii companiilor mari, dorită de administraţia Biden pentru stăvilirea epidemiei de COVID-19 şi care fusese suspendată de o altă instanţă luna trecută, transmite AFP.
Măsura controversată prevede ca zeci de milioane de angajaţi ai firmelor cu peste 100 de angajaţi să se vaccineze până la 4 ianuarie, în caz contrar fiind nevoiţi să se testeze foarte frecvent. Adoptată de Casa Albă la începutul lui noiembrie, ea fusese suspendată la 6 noiembrie de o curte de apel din Texas, la sesizarea republicanilor, în aşteptarea judecării pe fond.
O altă instanţă de apel, din New Orleans, a menţinut această suspendare la mijlocul lunii noiembrie, apreciind că impunerea vaccinării obligatorii depăşeşte 'cu mult' autoritatea guvernului american.
'Este clar că COVID-19 continuă să se răspândească, să sufere mutaţii, să omoare şi să împiedice orice revenire în siguranţă a salariaţilor americani la locurile de muncă', a explicat vineri în decizia sa Curtea de Apel din Ohio, sesizată de Departamentul Justiţiei pentru a judeca ansamblul recursurilor. Şi această decizie poate fi contestată până în faţa Curţii Supreme.
'Pentru a proteja angajaţii, OSHA (Agenţia federală pentru securitatea şi sănătatea în muncă) poate şi trebuie să fie capabilă să răspundă pericolelor în evoluţie', a adăugat judecătoarea Jane Stranch, potrivit Agerpres.
O judecătoare este aproape de a-și pierde statutul de magistrat, după ce ar fi făcut în casa sa comentarii rasiste. Aceasta este în concediu fără plată și se confruntă cu solicitări pentru a-și da demisia, după ce a apărut un videoclip înregistrat la ea acasă în care aceasta folosește limbaj rasist, scrie CNN.
Un avocat al judecătoarei Michelle M. Odinet a declarat pentru Acadiana Advocate că aceasta se simte ”umilită, jenată și rău pentru ceea ce a făcut și pentru răul pe care l-a provocat comunității”, astfel a decis să își ia concediu fără plată.
”Ceea ce se va întâmpla pe termen lung este un aspect la care se va gândi în săptămânile următoare”, a spus avocata Dane Ciolino, care a confirmat detaliile cazului pentru CNN.
Videoclipul, care se aseamănă cu o filmare a unei camere de securitate, arată mai multe persoane vizionând imaginile unei camere de supraveghere, cei care asistă la scene comentând și folosind limbaj cu conotații rasiste. Imaginile au fost distribuite presei locale din Lafayette și sunt acum în curs de cercetare, după ce clipul s-a răspândit pe rețelele sociale. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu