Află mai multe despre noul președinte al Taiwanului, William Lai.
Noul președinte inaugurat al Taiwanului, William Lai, a cerut Chinei să înceteze să mai amenințe insula și să accepte existența democrației sale.
La scurt timp după ce a depus luni jurământul, Lai a îndemnat Beijingul să înlocuiască confruntarea cu dialogul.
De asemenea, el a declarat că Taiwanul nu va da niciodată înapoi în fața intimidării din partea Chinei care revendică de mult timp insula ca fiind a sa.
Lai este detestat de China care îl consideră un „secesionist”.
În ultimii ani China a intensificat presiunile asupra Taiwanului. Incursiunile militare ale Chinei în jurul apelor și spațiului aerian al insulei au devenit o chestiune de rutină în ultimii ani, declanșând temeri de conflict. În discursul său, Lai a numit această situație „cea mai mare provocare strategică pentru pacea și stabilitatea globală”.
Noul președinte, în vârstă de 64 de ani, a rămas foarte aproape de formula folosită de predecesorul său, președintele Tsai Ing-wen, a cărei moștenire va fi definită de modul prudent dar constant în care a gestionat Beijingul.
Lai, un medic devenit politician, a câștigat cursa prezidențială în ianuarie, asigurând un al treilea mandat fără precedent pentru Partidul Democrat Progresist (DPP). El a fost vicepreședinte din 2020, iar înainte a fost premier. În tinerețe el era cunoscut ca un politician mai radical, care a cerut în mod deschis independența Taiwanului, ceea ce nu a scăpat Beijingului. Presa de stat chineză a sugerat că ar trebui să fie urmărit penal pentru secesiune.
Guvernul chinez nu a emis încă o declarație cu privire la învestirea lui Lai. Cu toate acestea, ambasada chineză din Marea Britanie a organizat o conferință de presă în weekend, cerând guvernului britanic să nu o sprijine. La începutul săptămânii trecute, un purtător de cuvânt al biroului chinez pentru afaceri din Taiwan a avertizat că noul lider al insulei „trebuie să se gândească serios” la întrebarea dacă dorește o dezvoltare pașnică sau o confruntare.
Chiar în momentul în care Lai depunea jurământul, Ministerul chinez al Comerțului a anunțat sancțiuni împotriva mai multor companii americane „implicate în vânzarea de arme către Taiwan”.
Luni, noul președinte a avut o notă mult mai conciliantă. El a reiterat că nu va face nimic pentru a schimba ”statu-quo-ul” - un statut diplomatic ambiguu, care nu recunoaște Taiwanul ca țară, în ciuda constituției și a guvernului suveran. China insistă asupra acestui lucru și acuză aliații majori ai Taiwanului, precum SUA, că modifică acest acord delicat prin susținerea insulei.
Promițând pace și stabilitate, Lai a declarat, de asemenea, că ar dori să vadă o redeschidere a schimburilor prin strâmtoarea Taiwan, inclusiv grupuri de turiști chinezi care să vină în Taiwan. A spus că populația insulară nu trebuie să își facă iluzii cu privire la amenințarea Chinei și că Taiwanul trebuie să își consolideze în continuare apărarea.
Fostul președinte al Taiwanului a considerat că întărirea apărării și obținerea sprijinului aliaților cheie, cum ar fi SUA și Japonia, sunt esențiale pentru a descuraja planurile de invazie ale Chinei. Cei mai mari critici ai fostului președintele spun că această investiție militară riscă să provoace China, făcând Taiwanul și mai vulnerabil.
Cu toate acestea, cheltuielile anuale pentru apărare au crescut până la aproximativ 20 de miliarde de dolari în timpul mandatului lui Tsai, iar Lai a promis fonduri și mai mari. Taiwanul a achiziționat noi tancuri de luptă, și-a modernizat flota de avioane de luptă F-16 și a cumpărat altele noi, a construit și a lansat o flotă de noi nave de rachete pentru a patrula strâmtoarea Taiwan. În septembrie anul trecut a venit finalizarea a ceea ce Tsai consideră a fi încununarea programului militar: primul submarin din Taiwan dezvoltat pe plan intern.
Aliații Taiwanului urmăresc îndeaproape și ei cu atenție pentru a vedea dacă retorica este de natură să agraveze și mai mult tensiunile. Prudența lui Lai s-a adresat, de asemenea, audienței sale americane. Vicepreședintele său, Hsiao Bi-Khim, despre care se crede în general că este protejatul fostului președinte, este o altă sursă de asigurare pentru Washington. În vârstă de 52 de ani, aceasta s-a născut în Japonia și a crescut în cea mai mare parte în SUA, unde a fost, de asemenea, reprezentant al Taiwanului timp de trei ani.
Lai se confruntă, de asemenea, cu mari provocări acasă. Șomajul și costul vieții au costat DPP votul tinerilor în ianuarie, iar economia taiwaneză este considerată a fi puternic dependentă de industria de mare succes a semiconductoarelor, care furnizează mai mult de jumătate din cipurile mondiale.
Un parlament divizat, în care DPP nu mai are majoritatea, este posibil să îi refuze o perioadă de lună de miere. Divergențele au ieșit în evidență în weekend când legislatorii au fost surprinși în timp ce se certau în Parlament pe tema reformelor propuse. Disputa amară și protestele care au urmat au afectat discursul lui Lai.
Avocatul Hsu Chih-ming, care a participat la inaugurări, a declarat pentru BBC că Taiwanul s-a descurcat destul de bine sub conducerea fostului președinte, dar a adăugat că este necesar să se mențină o „bună comunicare” cu China.
„Lai a spus că a fost un 'lucrător practic pentru independența Taiwanului'. Sper că nu va accentua prea mult acest lucru și nu va înrăutăți relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii. În caz contrar, noi toți nu am putea scăpa dacă ar izbucni un război”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu