România a stat aproape o lună sub norul radioactiv din Munții Urali.
Norul radioactiv a stat deasupra României din 15 septembrie până în 10 octombrie. Pentru gestionarea situației, autoritățile au activat o celulă de criză. Substanța găsită în particulele care au ajuns la noi se folosește în industria farmaceutică și în radioterapie, pentru tumorile canceroase.
Concentrațiile cele mai mari de particule au fost măsurate în sudul țării, în zonele Alexandria, Giurgiu, București și Constanța.
Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare: "Este vorba de o poluare cu un radionuclid artificial, Ruteniu 106, care a survolat toată Europa. Norul a survolat aproape toată suprafața României, dar concentrații mai mari au fost măsurate în zona Alexandria, Giurgiu, București și județul Constanța. Chiar și o concentrație foarte mare, de o mie de ori mai mare decât cea care a fost depistată pe medie în Europa, nu face decât să lase depigmentări pe piele, nu este o substanță cu potențial cancerigen", scrie TVR.
Conform Institutului Francez pentru siguranța nucleară, în ultimele săptămâni, Europa a fost acoperită de un nor de poluare nucleară. Acesta ar fi rezultat după un accident nuclear nedeclarat, susțin militanții de mediu.
Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România: "Colegii mei de la Greenpeace Rusia au trimis cereri de informație către Agenția Rusă de Meteorologie, agenție care a confirmat ulterior că au fost înregistrate concentrații extrem de mari în zona Maiac din sudul Ucranei, există o uzina de procesare a materialului radioactiv."
Miron Alexandru Bogdan, profesor de pneumologie la UMF "Carol Davila": "Radioactivitatea unui asemenea nor nu este excesivă și când spun asta ma bazez pe catastrofa de la Cernobîl din 1986. Riscurile și efectele biologice care se produc sunt mai degrabă pe termen mediu și lung."
Rusia a recunoscut abia ieri că o concentraţie 'extrem de ridicată', a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare.
Totuși, mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat în atmosferă valori crescute ale substanţei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News