Noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan. Premierul Pashinyan cere desfășurarea forțelor ruse la frontieră

Noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan. Premierul Pashinyan cere desfășurarea forțelor ruse la frontieră  / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan. Premierul Pashinyan cere desfășurarea forțelor ruse la frontieră / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a propus ca forțele ruse să fie staționate de-a lungul frontierei Armeniei cu Azerbaidjanul, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări.

Pe fondul creșterii tensiunii între cele două țări, premierul armean Nikol Pashinyan a propus ca forțele ruse să fie staționate de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul. Declarațiile sale de joi dimineață au venit în timp ce Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc că au încălcat un armistițiu susținut de Rusia, pe care ambele părți l-au acceptat ieri pentru a opri ciocnirile din zona de frontieră.

„Având în vedere situația actuală, cred că are sens să luăm în considerare problema staționării avanposturilor grănicerilor ruși pe toată lungimea frontierei armeno-azere”, a spus Pashinyan la o ședință de guvern, potrivit TASS. El a spus că Armenia se pregătește să discute cu Moscova și să propună permiterea lucrărilor la demarcarea și delimitarea frontierei fără riscul ciocnirilor militare.

Ministerul Apărării al Armeniei a declarat anterior că trupele azere au deschis focul asupra pozițiilor armene în secțiunea Gegharkunik a frontierei în primele ore ale zilei de joi, determinând forțele armene să deschidă focul.

Azerbaidjanul dă vina pe Armenia

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele armene au deschis focul cu mitraliere și lansatoare de grenade în direcția unui sat din regiunea Kelbajar și au aruncat grenade. 

Încetarea focului a fost convocată miercuri, după unele dintre cele mai dure ciocniri de frontieră după războiul de șase săptămâni de anul trecut între forțele etnice armene și trupele azere, în disputa regiunii Nagorno-Karabakh și a zonelor înconjurătoare.

Armenia a declarat că trei dintre soldații săi au fost uciși și doi răniți. Azerbaidjanul a declarat că doi dintre soldații săi au fost răniți.

Anul trecut, în luptele din septembrie până în noiembrie, trupele azere au alungat forțele etnice armene din Nagorno-Karabakh pe care îl controlează din anii 1990, înainte ca Rusia să intermedieze încetarea focului. Ulterior războiului, Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de forțe de menținere a păcii în zonă pentru a supraveghea acordul din noiembrie, precizează AlJazeera.

Azerbaidjanul, cal troian la porțile Iranului. Munteanu: S-a dovedit că Teheranul nu e infailibil

Răzvan Munteanu a vorbit, la emisiunea „Pe Plan Extern“, la DC News, despre rolul Azerbaidjanului în Orientul Mijlociu:

„Este clar că Iranul e vulnerabil, nu e infailibil. Aici e un lucru foarte interesant, conform presei din Israel, asasinarea unui lider iranian de către forțele israeliene a fost realizată cu sprijinul statului Azerbaidjan, care le-a permis israelienilor să intre în Iran prin granița comună dintre Azerbiadjan și Iran. Este un lucru foarte interesant, care cumulat cu multe altele, inclusiv cu dinamica lucrurilor din Caucaz, de anul trecut, arată că Azerbaidjan nu mai e acel partener pe care Teheranul și l-ar dori.

Apropierea dintre Turcia și Azerbaidjan este mult mai puternică decât apropierea dintre Iran și Azerbaidjan, prin urmare, relația dintre Tel Aviv și Baku este în creștere, iar, la rândul său, în detrimentul intereselor iraniene“, a precizat analistul de politică externă (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel