Nicolae Hâncu, dincolo de titluri, premii și distincții. Un medic cum toți ar trebui să fie

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, este aniversat joi, 6 iulie.

Nicolae Hâncu are o experiență remarcabilă clinică, academică, de cercetare și organizatorică. În
2012 a primit premiul pentru valoroasele contribuții aduse dezvoltării orașului Cluj-Napoca.

Din 1996 este membru titular al Academiei de științe Medicale din România, un corp profesional de elită, constituit din personalități recunoscute pentru contribuția lor la dezvoltarea aspectelor teoretice și practice ale biomedicinei, medicinei clinice, sănătății publice, disciplinelor farmaceutice și tehnologiilor medicale.

Din 2011 este Membru de onoare al Academiei Române, cel mai înalt for științific și cultural al României, care reunește personalități marcante din țară și din străinătate din toate domeniile științei, artei și literaturii.

Nicolae Hâncu este autor și co-autor a peste 300 lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, 17 monografii sau tratate (autor sau co-autor), colaborator la 16 cărți.

Cea mai mare realizare profesională

Dincolo de titluri, de recunoașteri, de premii și distincții, profesorul Nicolae Hâncu este unul dintre cei mai admirați, mai respectați și mai căutați medici din România. Într-un interviu, medicul vorbea despre cele mai importante activități din viața sa profesională.

"În cercetare pot spune că mi-am legat numele de conceptul de "lipidologie clinică", materializat în monografia cu același nume, scrisă împreună cu Prof. I Mincu, apărută în 1976 și premiată de Academia Română în 1978. Din cunoștințele pe care le avem am fost între primii în lume care am încadrat interesul pentru dislipidemie sub forma acestui concept clinic.

A doua contribuție ar fi preluarea conceptului de "risc cardiovascular", adaptarea lui la specialitatea noastră și diseminarea lui prin toate canalele posibile. În 2003 această preocupare s-a materializat în monografia "Cardiovascular risk in type 2 diabetes mellitus" care a apărut în Editura Springer. Am coordonat atunci activitatea unor excepționali specialiști din întreaga lume.

În ultimii ani interesul s-a îndreptat spre farmacoterapia diabetului zaharat, concretizat în monografia "Farmacoterapia diabetului zaharat", apărută în 2008. La ea au contribuit colaboratorii mei apropiați de la Centrul de Diabet Cluj. Cea mai mare realizare profesională cred că este reînființarea Centrului de Diabet din Cluj în anul 1992. În cei 18 ani care s-au scurs Centrul s-a dezvoltat foarte frumos, sub toate aspectele: îngrijirea pacienților, cercetare, o bogată colaborare internațională, iar în ultimii ani, instruirea cu asiduitate a studenților".

Redacția DC News îi urează 'La mulți ani!'

[citeste si]

Interviul a fost acordat pentru Revista Hipocrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel