Muntenegru ar putea rămâne fără o parte din teritoriu

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Muntenegru ar putea rămâne fără o parte din teritoriu, din cauza unei datorii către China. Speranţa statului Muntenegru este să obţină un împrumut de la UE pentru a putea scăpa de datoria către China. 

Muntenegru a împrumutat un miliard de dolari de la chinezi pentru a realiza o autostradă. Lucrările au fost dirijate tot de o firmă din China.

Banii s-au terminat, iar acum muntenegrenii riscă să facă concesii.

„Trebuie să recunosc că este cea mai scumpă autostradă din Europa. În Serbia, un tronson asemănător, la o topografie similară, a costat 16 milioane de euro pe kilomreu. La noi e 26”, spune Zvdravko Krivokapic, premierul din Muntenegru.

China a aplicat aceeaşi schemă şi în Sri Lanka şi Djibouti.

Speranţa pentru Muntenergru este să obţină un împrumut de la Uniunea Europeană ca să poată da banii înapoi Chinei şi să poată continua lucrările. scrie Mediafax.

Aderarea Muntenegru la UE, susţinută de preşedintele PE 

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, numind extinderea un 'proiect pozitiv pentru pace şi prosperitate', informează dpa.

'Extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei în ansamblu, ajutând la asigurarea unui continent stabil, prosper şi paşnic', a declarat duminică David Sassoli pentru grupul german Funke Mediengruppe.

Ritmul, a spus el, va depinde de îndeplinirea de către ţările din Balcanii de Vest a criteriilor de aderare. 'Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste ţări', dar 'Uniunea Europeană trebuie să îşi respecte promisiunile şi să recunoască progresele', a apreciat David Sassoli. UE are deja discuţii de aderare cu Muntenegru şi Serbia, în timp ce Albania şi Macedonia de Nord sunt candidaţi oficiali.

Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au fost considerate până acum potenţiali candidaţi la negocieri. La sfârşitul anului trecut, Cehia şi Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii. Iar înainte, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună.

Sofia refuză, de asemenea, să recunoască limba macedoneană ca entitate proprie, susţinând că este un dialect bulgar. Decizia blochează, de asemenea, începerea planificată a negocierilor de aderare ale Albaniei. Situaţia este considerată problematică deoarece statele balcanice sunt curtate de ţări precum Rusia, China şi Turcia, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel