Moscova acuză Kievul de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Moscova a acuzat Kievul de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei.

Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP. Întrebat despre starea negocierilor de pace în aşa-zisul "format Normandia", care reuneşte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat, într-un interviu pentru publicaţia Argumentî şi Faktî, că "lucrurile evoluează rău".

Potrivit lui Peskov, "nu a fost posibil să se avanseze în punerea în aplicare" a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, şi a celor încheiate la Paris la sfârşitul lui 2019, acorduri care au dus la o reducere drastică a violenţelor, însă nu au permis o reglementare politică, relatează Agerpres.

Peskov, acuzații directe la adresa lui Zelenski



Peskov a imputat această situaţie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că "respinge total orice idee de dialog" cu separatiştii. "Cum să reglementezi un conflict dacă o parte nu vrea să comunice cu alta?", a spus el. "Vedem acum o escaladare a tensiunilor pe linia de contact. De fapt, modestele realizări care au fost înregistrate înainte au fost şterse", a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Tensiunile sporesc şi nimeni nu vede un rost pentru o reuniune la cel mai înalt nivel", şi-a exprimat el regretul.

Un armistiţiu a fost respectat până în a doua jumătate a lui 2020, însă confruntările armate s-au multiplicat din ianuarie 2021, soldându-se cu moartea a 19 soldaţi ucraineni, dintre care patru vineri.

Bilanțul conflictului: 13 mii de morți



Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la începutul lui martie la organizarea unui summit în "format Normandia", pentru a aplana violenţele din estul Ucrainei, însă Moscova a estimat că un astfel de summit ar fi prematur.

Rusia este considerată de mulţi pe plan internaţional susţinătoarea militară şi politică a separatiştilor în Ucraina, în pofida faptului că ea neagă aceasta. Conflictul a început în 2014, la scurt timp după anexarea de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, alt teritoriu ucrainean, în urma revoluţiei prooccidentale de la Kiev. Până acum războiul din Ucraina a făcut peste 13.000 de morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel