Mitul despre cutremure pe care toată lumea îl crede, demontat! Cutremurele mici și dese NU previn un seism devastator

Mitul conform căruia cutremurele mici și dese detensionează o zonă seismică, prevenind astfel un cutremur devastator, este fals. În ultimele zile, mai multe cutremure mici au avut loc în zona Vrancea, după ce, pe 6 octombrie, România s-a zguduit la 5,5 grade.

Potrivit deputatului Dan Cristian Popescu, un cutremur de peste 7 grade are o putere de milioane de ori mai mare decât unul de 3 grade. Asta înseamnă că pentru a preveni un cutremur major, ar trebui să se producă milioane de cutremure mici.

După cutremurul din 6 octombrie, în zona Vrancea au avut loc mai multe cutremure de 3 și peste 3 grade.

”În spațiul public circulă ipoteza că valul de cutremure de intensitate mică, având epicentrul în Vrancea, ar fi o supapă pentru descărcarea tensiunilor din plăcile tectonice de adâncime. Cei care pun în circulație astfel de teorii fanteziste nu fac doar o greșeală științifică, ci și o manipulare cu efecte criminale.

Am discutat, în grupul de lucru care elaborează un proiect de lege pentru limitarea efectelor unui seism major în marile orașe, organizat la inițiativa mea, cu experții în domeniu, iar opiniile științifice sunt foarte clare.

Energia eliberată de un cutremur major, de peste 7 pe scara Richter, este de milioane de ori mai mare decât a unui seism de 3 grade. Ca urmare, chiar dacă un astfel de raționament simplist s-ar aplica, ar fi nevoie de milioane de cutremure mici, de 2-3 grade, astfel încât să se elibereze treptat energia din scoarța Pământului și să ”scăpăm” de un seism major.

De fapt, spun autoritățile științifice, nu există nicio legătură între cele două tipuri de cutremure. Totul ține de statistică: cutremurele mici au loc, în medie la 2-3 luni, cele mari la câteva zeci de ani.

Singura atitudine rațională pe care o putem avea este să ne pregătim pentru un cutremur major, indiferent dacă va veni peste o lună, un an sau zece: să interzicem activitățile publice în clădiri neconsolidate, să consolidăm clădirile, să verificăm fondul imobiliar, să pregătiom populația și forțele de intervenție.

Legea pe care am inițiat-o în acest sens se află în faza finală. Primăria Capitalei și unii politicieni au îmbrățișat ideea și cred că va avea sprijinul tuturor autorităților locale și centrale dar și al societății civile”, susține deputatul PC Dan Cristian Popescu, într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel