Miting pentru conştientizarea populaţiei asupra pericolului poluării radioactive, chimice şi electromagnetice

Câteva sute de persoane au participat duminică la un miting pentru conştientizarea populaţiei asupra pericolului poluării radioactive, chimice şi electromagnetice.

Mitingul a fost organizat în centrul Craiovei de către Asociaţia Civica pentru Viaţă, reprezentantă a societăţii civile din zonă, inclusiv din comuna Podari.

Potrivit organizatorilor, mitingul, care s-a desfăşurat pe parcursul a două ore, a fost autorizat şi s-a dorit a fi un semnal de alarmă asupra efectelor acestor factori poluanţi asupra sănătăţii locuitorilor din zonă şi asupra mediului, evenimentul încadrându-se în contextul general al protestelor şi acţiunilor înregistrate la nivel global, referitoare la schimbările climatice, extrem de vizibile la scara planetară, cu efecte previzionate a fi catastrofale, dacă nu se intervine la timp pentru a opri şi preveni intervenţiile ostile ale omului şi ca factor decident, "precum şi ale tehnologiei, puse mai ales în 'slujba' profitului cu orice preţ, ignorând ceea ce este, de fapt, mai important: omul şi mediul, ambele creaţii ale lui Dumnezeu".

Radiațiile nucleare duc la cancer

Preşedintele Asociaţiei Civice pentru Viaţă, conf.univ.dr.Luminiţa Simoiu, de la Facultatea de Chimie din Craiova, a afirmat că, potrivit unei statistici la care a lucrat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova sunt copii bolnavi de cancer din cauza radiaţiilor nucleare.

"Avem cazuri de tumori ovariene la fetiţe de 2-3 ani, probleme cu tiroida la copii de 1-2 ani, tot felul de tumori craniene, boli ale copiilor care nu pot fi explicate decât pe această cauză. Provenienţa micuţilor este din zona de sud a României, inclusiv din Craiova. Am fost personal la Kozlodui şi am văzut situaţia. Personal am cumpărat un dozimetru de fabricaţie germană, recomandat celor care lucrează în centrale nucleare, ca să verific dacă datele pe care ni le transmit sunt reale. L-am verificat cu aparatul care era la poartă la Kozlodui, iar diferenţa era la a treia zecimală. Am dat unei studente anul acesta la proiectul de licenţă subiectul influenţa radiaţiilor nucleare, vizând în principal centrala nucleară de la Kozlodui. Pentru că aşa consider că trebuie să se comporte un cadru didactic universitar: să se adapteze la cerinţele societăţii moderne şi dacă sunt probleme să implice studenţii în aceste proiecte. Nu să le dăm proiecte prăfuite făcut de alţii şi copiate de noi. Studiu arată că la Dăbuleni, de exemplu, a fost depăşit nivelul de radioactivitate de 20 de ori. Avem date înregistrate. Acum ni se explică că acesta este nivelul de radioactivitate al mediului. Păi acesta ar trebui să fie o constantă, că nu trebuie doctorat în fizică nucleară ca să înţelegi că dacă este un nivel de radioactivitate al mediului acesta trebuie să fie aproximativ constant, nu să varieze de la un moment la altul de 9 ori, de 10 ori, de 20 de ori. Deci asta arată că centrala nucleară de la Kozlodui nu funcţionează în parametri normali", a spus Simoiu.

Kozlodoi, un loc periculos

Potrivit sursei citate, fostul şef al Autorităţii Nucleare Bulgare, profesor universitar care a lucrat la Kozlodui, se opune şi acestui proiect, "pentru că ştie ce este acolo".

"Domnia sa mi-a transmis că în luna iulie au fost probleme la reactorul şase (sunt două în funcţiune acum) şi anume a cedat partea electrică din cauza îmbătrânirii. Această centrală a depăşit deja perioada proiectată de 30 de ani şi Guvernul Bulgariei a decis fără să consulte România, iar autorităţile române cunosc, să prelungească durata de viaţă cu încă 30 de ani. Dar nu numai că au prelungit durata de viaţă, dar au decis să mărească şi capacitatea de prelucrare a acestor reactoare. Aceasta, conform savanţilor ruşi a căror tehnologie se aplică la Kozlodui, va duce la creşterea nivelului de expunere radioactivă cu circa 12% asupra populaţiei României. Ce facem? Fugim toţi din România? Am primit o ţară, trebuie să o dăm înapoi altora, dar nu poluată, nu furată. Deci s-a oprit partea electrică la reactorul şase, s-au oprit pompele de răcire şi dacă reactorul acela nenorocit nu se oprea automat, neplanificat, ceea ce înseamnă foarte grav, Craiova astăzi nu mai era pe hartă. Pentru că oraşul Craiova se găseşte pe direcţia vântului, deci când sunt scăpări la această centrală, Craiova este printre zonele cele mai afectate. Să ştiţi să pot fi localităţi mai apropiate de Kozlodui, dar dacă nu sunt pe direcţia vântului, atunci pot să aibă mai puţine probleme decât Craiova. Aşa că să nu credeţi că dacă suntem în Craiova şi dacă suntem la circa 50 km faţă de această centrală suntem scutiţi de a muri prin radiaţii", a mai spus conf.univ.dr.Simoiu.

Aceasta a precizat că a reprezentat societatea civilă din Bulgaria la Comisia Europeană, unde a propus egalizarea condiţiilor de asigurare impuse celor care construiesc sau deţin unităţi de energie nucleară la nivelul tuturor statelor europene.

"Ştiţi cât cere Bulgaria dacă se întâmplă un accident nuclear acolo? Ştiţi ce asigurare se plăteşte? 40 de milioane de dolari. Ca să facem o comparaţie, preţul pentru transferul unui fotbalist de la un club celebru din lume a fost de 300 de milioane de dolari. Şi dacă se întâmplă un accident nuclear cu consecinţe transfrontaliere România este aici în problemă şi se plătesc numai 40 de milioane de dolari. Ştiţi cât cere Germania? Nelimitat. Nici celelalte state prezente la comisia pe domeniul energiei nucleare la Viena şi la Praga nu ştiau lucrul acesta. Deci nu este posibil ca Germania să ceară garanţii nelimitate, iar Bulgaria şi România garanţii sub nivelul transferului unui fotbalist de la club la altul. Şi atunci ce înseamnă acest lucru: că dacă garanţiile solicitate sunt foarte mici, numai investitori neserioşi care nu îndeplinesc condiţiile vor veni în astfel de zone şi numai investitori serioşi şi care ştiu carte vor veni în ţările care impun astfel de condiţii draconice", a explicat Simoiu.

Telnologia 5G, incriminată

Mitingul de la Craiova face parte dintr-o serie de acţiuni ale societăţii civile, care deja s-a implicat în combaterea unor proiecte pe care specialiştii le consideră ca având potenţial major de poluare în zonă, precum noile obiective nucleare de la CNE Kozlodui, construirea fabricii de obţinere a etanolului celulozic la Podari, inclusiv centrala de cogenerare, care va asigura necesarul de energie electrică, exclusiv, pentru fabrica de etanol.

Potrivit lui Simoiu, posibila perspectivă ca oraşul Craiova să fie considerat unul dintre "beneficiarii" implementării tehnologiei 5G, adică a cincea generaţie de tehnologie în domeniul comunicaţiilor, în condiţiile în care există, deja, multe semne de întrebare şi nu au fost studiate efectele acesteia asupra sănătăţii, stârneşte îngrijorare, iar cetăţenii trebuie să fie mai întâi informaţi şi consultaţi dacă doresc sau nu această tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel