Ministrul Muncii din Franța susține că salariații ar putea fi concediați dacă nu prezintă un permis sanitar

Sursă foto: Facebook Elisabeth Borne
Sursă foto: Facebook Elisabeth Borne

Ministrul francez al Muncii a spus marți că orice salariat se poate aștepta la concediere în condițiile în care nu vor prezenta permis sanitar.

Potrivit ministrului Muncii din Franța, Elisabeth Borne, „angajații nu trebuie lăsați să creadă că nu pot avea loc concedieri” dacă refuză obligația de a prezenta un permis de sănătate valabil în cadrul profesiei lor. Cu toate acestea, în practică, în procedură nu este încadrată și concedierea. Aceasta a fost înlocuită cu o suspendare a salariilor. Totuși, Elisabeth Borne indică faptul că procedura poate reveni la Parlament, dacă este necesar.

"Trebuie să fim clari, asta nu înseamnă că nu vor exista concedieri, ci că procedura este mai puțin încadrată și se poate interveni mai devreme”. a adăugat aceasta. Potrivit ministrului, obiectivul este „în primul rând de a convinge şi de a facilita vaccinarea”.

În plus, o altă prevedere adoptată în lege va permite angajatorilor să încalce contractele de muncă pe durată determinată (CDD), în cazul în care angajatul nu prezintă permis de vaccinare.

Totodată, ministrul a reamintit că angajații care lucrează în unitățile în care clienții trebuie să aibă permis de sănătate vor avea, după 30 august, și un permis de sănătate. Pe de altă parte, există „o obligație de vaccinare pentru angajații sau profesiile în contact cu cele mai vulnerabile persoane”, a adăugat ea.

„Apoi, pentru a evita sancțiuni disciplinare, am introdus o procedură de suspendare a contractului de muncă dacă angajatul încă nu poate produce un permis de sănătate valabil, deci o suspendare a salariilor. Această suspendare poate fi ridicată imediat ce angajatul are un permis de sănătate", mai precizează Elisabeth Borne, potrivit LaTribune.

Paşaportul sanitar extins, validat de Parlamentul francez

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, după multe controverse, paşaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenţilor acestei măsuri, informează AFP. 

Adunarea Naţională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) unui maraton parlamentar început marţi cu privire la acest text controversat, denunţat până la final de către deputatul de opoziţie Jean-Luc Mélenchon (Franţa nesupusă, stânga radicală) drept o 'libertate condiţionată'.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins la un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire. Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis ca persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu.

'COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive', a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas. Noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituţional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex şi de stânga politică (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel