Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, s-a desprins din cotidianul activităților manageriale pentru a vorbi despre schimbările survenite în sistemul medical după 2003, despre motivul care l-a determinat să plece la Casa de Asigurări de Sănătate și despre ce beneficii ar aduce medicilor reorganizarea spitalelor, într-un amplu interviu acordat revistei Doctorul meu.
Întrebat dacă s-a schimbat ceva în domeniul medical, din 2003 și până în prezent, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a arătat există foarte multe modificări, resimțite atât de medici, cât și de pacienți, dar nu sub forma unei revoluții, ci a unei difuzii.
”Majoritatea schimbărilor în bine au avut loc după 1999, când s-a introdus sistemul Asigurărilor Sociale de Sănătate. De la complexitatea tratamentelor și procedurilor până la situația hotelieră, adică modul în care arată instituțiile sanitare, sau confortul din spitale, mai bine zis”, a declarat ministrul Cepoi, precizând că ”transformările au avut loc în timp, s-a progresat de la an la an, nu a fost o revoluție, ci o difuzie”.
Cât despre aceia care afirmă că nu se vede nicio schimbare, ministrul Cepoi a explicat că este o percepție normală întrucât, ”în cazul pacienților sau rudelor acestora, memoria afectivă este dominată de necazul din prezent, nu-și mai amintește nimeni cum era ieri sau acum 10 ani în spitale, nici că farmaciile erau goale, trebuia să-ți trimită prietenii pastile din străinatate”.
De asemenea, ministrul Sănătății a recunoscut că în perioada în care activa în spital, nu pleca niciodată cu buzunarele goale, motiv pentru care a dorit să se orienteze spre management.
”Îmi amintesc exact motivul pentru care am intrat la Casa de Asigurări, prin concurs, când s-a înființat: mă săturasem să plec acasă, de la spital, cu gândaci în buzunare sau în geantă. Nici nu stingeam lumina, la camera de gardă, ca să nu ne invadeze gândacii. Îmi amintesc că laboratorul spitalului, în 1999, era un muzeu, majoritatea aparaturii fiind instrumentarul princeps chiar cel pe care se făcuse, în urmă cu zeci sau sute de ani, descoperirea tehnicii respective. Pot spune că am vrut să evadez din spital, de aceea m-am orientat spre management. Am considerat că merge rău fiindcă e prost condus, acel sistem, și am vrut să fac mai mult”, a explicat Vasile Cepoi.
Deși este ofertat în permanență de clinici din străinătate, cu salarii generoase de 5.000-6.000 de euro, ministrul Sănătății nu dorește să emigreze, ci și-a propus să reorganizeze spitalele, ”pentru ca medicul să nu mai fie considerat bugetar, ci plătit în funcție de ceea ce face, nu de o grilă de salarizare”.
Totodată, ministrul Cepoi nu este adeptul unui câștig ”cu plicul”, ci cu ”cardul”, în pofida faptului că rotunjirea veniturilor unor medici prin câștiguri informale sunt reale. În opinia oficialului, ”plicul are și o componentă afectivă neplăcută: cel care îți rotunjește astfel veniturile nu se simte confortabil. Oricând riscă să apară reclamații, probleme, iar unii se simt înjosiți de metoda asta de recompensare”, a explicat ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.
Despre necesitatea unei diete alimentare sau care este cel mai bun meniu recomandat de specialistul Cepoi, ori care este boala națională a românilor sau în ce măsură s-a schimbat Legea Sănătății, față de proiectul propus de Administrația Prezidențială, ciitiți pe doctorulmeu.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu