Preşedintele Senatului Universitar al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, prof. univ. dr. Pavel Năstase, precizează că, începând cu data de 1 aprilie, au fost lansate declaraţii calomnioase privind implicarea ASE în demolarea imobilului Nanu-Muscel din Piaţa Romană, adăugând că universitatea a salvat acest imobil de la distrugere prin degradarea în timp. La începutul lunii aprilie, ministrul Culturii la acea vreme, Vlad Alexandrescu, i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor, să fie sistate lucrările la șantierul de la casa Nanu Muscel, precizând că acestea se desfăşoară ilegal.
'La momentul declanşării acestei campanii calomnioase, conform situaţiei de pe teren, imobilul a fost tratat ca monument istoric, fiind consolidat aproape în totalitate, iar decoraţiunile şi elementele constructive demontabile au fost preluate de constructor în ateliere de specialitate în vederea restaurării, urmând ca în conformitate cu contractul de execuţie să fie readus la o stare cât mai apropiată de cea iniţială. Nimic nu a fost distrus, nimic nu a dispărut în acest proiect de consolidare şi restaurare a imobilului, lucrările efectuate până la oprirea şantierului fiind realizate conform proiectului ce a stat la baza autorizaţiei de construcţie. Nu se justifică, nu există temei pentru ca o persoană, fie Vlad Alexandrescu, să afirme că a oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel decât dacă este de rea-credinţă şi urmăreşte interese necunoscute nouă', a afirmat Pavel Năstase, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres.
El a adăugat că acea clădire nu a fost dărâmată, dimpotrivă: 'conform autorizaţiei de construcţie a fost consolidată şi urmează să fie restaurată'.
Casa Nanu-Muscel ar urma să găzduiască Muzeul ASE, expoziţii de pictură şi va fi deschisă publicului, menţionează sursa citată.
'Proiectul 'Piaţa Romană, nr. 7', la care se referă domnul Vlad Alexandrescu, este un proiect în execuţie, finanţat de la bugetul statului, care are autorizaţie de construcţie şi cuprinde consolidarea, restaurarea şi extinderea Casei Nanu-Muscel, clasificată în 2013 ca monument istoric, clasa B', se arată în comunicat.
Citește și: Ministrul Culturii, către rectorul ASE: Sunteţi în afara legii; veţi răspunde penal
Pavel Năstase a făcut referire şi la scrisoarea adresată de către fostul ministru al Culturii Grupului pentru Dialog Social, document în care Vlad Alexandrescu preciza că, după ce a oprit 'dărâmarea' Casei Nanu-Muscel, a 'fost convocat la ASE la o şedinţă de 'înfierare', condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE'.
'Convocarea la ASE despre care vorbeşte domnul Vlad Alexandrescu este, din nou, o afirmaţie calomnioasă şi injustă, eu nu l-am convocat pe domnul Vlad Alexandrescu la o şedinţă de 'înfierare' la ASE, ci pur şi simplu în data de 18 aprilie am profitat de prezenţa dânsului în universitate cu ocazia Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor şi am încercat să-i ofer acele explicaţii pe care domnul Vlad Alexandrescu a refuzat să le primească atunci când a intrat în şantier, în faţa camerelor TV şi sub ameninţări a declarat că opreşte demolarea imobilului. Ca şi atunci, şi de această dată domnul Vlad Alexandrescu a refuzat un dialog pe această temă, foarte importantă pentru comunitatea academică a ASE', a menţionat Pavel Năstase.
El a infirmat şi acuzaţiile potrivit cărora în calitate de rector, în perioada 2012 - 2016, ar fi interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat. Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu s-a aflat pe 1 aprilie pe şantierul de la Casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană şi i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucureşti să fie sistate lucrările, precizând că acestea se desfăşoară ilegal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu