Ministerul Apărării din Marea Britanie, concluzie: Planurile politice ale Rusiei în Ucraina au eșuat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Ministerul Apărării din Marea Britanie a trasnmis un mesaj vizavi de situația Rusiei din acest moment, în contextul războiului pornit în Ucraina.

Faptul că nu a reușit să impună o conducere pro-rusă decât într-un singur oraș ucrainean, Herson, arată eșecul Rusiei de a face progrese în ceea ce privește obiectivele sale politice în Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării, scrie Mediafax.

În ultima sa informare, citată de BBC, Ministerul britanic al Apărării afirmă că administrația militaro-civilă impusă de Rusia în Herson a anunțat că va cere ca regiunea să fie inclusă în Rusia prin organizarea unui referendum.

Conform ministerului, dacă un astfel de referendum va avea loc, Rusia „aproape sigur va manipula rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit să impună o conducere locală pro-rusă doar într-un singur oraș ucrainean, adaugă raportul, evidențiază eșecul planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor din Ucraina sub o autoritate pro-rusă pe termen lung”.

Marea Britanie extinde sancțiunile

Marea Britanie a sancționat rudele apropiate și prietenii președintelui rus Vladimir Putin despre care se crede că și-au ascuns averea personală de mulți ani.

Lista celor 12 persoane sancționate vineri le include pe Lyudmila Ocheretnaya, fosta soție și fostă primă doamnă a lui Putin, cât și pe Alina Kabaeva, o gimnastă olimpică despre care se presupune că ar avea o relație personală strânsă cu președintele rus (și ar fi mama unora dintre copiilor lui); bunica lui Kabaeva, un asociat de lungă durată cu Putin și trei dintre verii lui Putin, printre alții.

Au fost sancționați și oameni de afaceri, inclusiv Alexander Plekhov, un prieten apropiat al președintelui rus a cărui companie Vital Development Corporation a beneficiat, potrivit guvernului britanic, de un patronaj de stat semnificativ.

Toți vor fi afectați de o înghețare a activelor, care îi va împiedica să folosească orice fonduri sau active deținute în Marea Britanie. Li se va impune și o interdicție de călătorie, care le interzice să intre în Regatul Unit. În cazul în care aceștia se află deja pe teritoriul țării vor fi nevoiți să o părăsească. 

"Demascăm și țintim rețeaua umbrită care susține stilul de viață de lux al lui Putin"

Deși acestea nu sunt nume foarte cunoscute publicului, guvernul Regatului Unit susține că „loialitatea lor veșnică” față de Putin „a reprezentat un folos personal” și l-au ajutat pe președinte să-și ascundă o parte din averea sa personală masivă, nedeclarată, a spus un oficial britanic.

Bunurile declarate ale lui Putin includ doar un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic, a spus guvernul.

Investigațiile jurnalistice au expus ulterior faptul că Putin ar fi proprietarul de facto al unui iaht de 566 de milioane de lire sterline și un conac de 1 miliard de dolari, „deținute” în acte de asociatul lui Putin, Arkady Rotenberg, care a fost sancționat în decembrie 2020.

Pe lânga asta, Alexei Navalnîi a făcut publice mai multe proprietăți ale lui Putin, în documentarul fenomen care îi servește drept platformă politică.

„Demascăm și țintim rețeaua umbrită care susține stilul de viață de lux al lui Putin și înăsprim menghiul din cercul său interior”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel