Mii de protestatari au manifestat pe străzile din Tbilisi, Georgia, contra legii privind 'agenţii străini' - Video

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Aproximativ 8.000 de oameni au demonstrat marţi la Tbilisi, capitala Georgiei, contra planului guvernului de a reintroduce un proiect de lege controversat cu privire la 'agenţii străini', care a declanşat proteste masive în 2023, relatează AFP.

Acest text, inspirat de legislaţia din Rusia folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente, este considerat de criticii guvernului georgian ca un instrument de intimidare.

În luna martie a anului 2023, mii de georgieni au ieşit în stradă pentru a denunţa inițiativa, forţând autorităţile să o abandoneze rapid. Partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat, surprinzători, săptămâna trecută că va supune din nou votului în parlament proiectul de lege în viitorul apropiat.

Marţi, în timpul protestului din centrul oraşului Tbilisi, oamenii au denunţat pentru AFP revenirea acestei inițiative legislative care ar putea fi folosit pentru a restricţiona activităţile organizaţiilor şi instituţiilor media.

'Este acelaşi lucru care a fost adoptat în Rusia acum zece ani şi care a întărit dictatura lui (Vladimir) Putin', a declarat Gogi Zoidze, un protestatar.

Video

'Nu trebuie să permitem ca acest lucru să fie adoptat în Georgia', a mai zis el. Textul a fost puțin revizuit faţă de versiunea anterioară, însă intenţionează totuşi să oblige organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din afara Georgiei să se înregistreze sub această etichetă infamă, sub ameninţarea de a primi amenzi.

Termenul 'agent străin' este cel pe care Rusia îl utilizează pentru a suprima vocile critice din Federația Rusă. Georgia are de ani de zile ambiţia să își aprofundeze relaţiile cu Occidentul, însă partidul de guvernământ a fost acuzat că vrea să aducă fosta republică sovietică mai aproape de Rusia.

Revenirea acestei legi, care a fost criticată la acea vreme de UE şi SUA, este de natură să facă din nou diviziuni profunde. Protestele din luna martie a anului 2023 au fost reprimate de poliţie, însă proiectul de lege a fost în cele din urmă abandonat.

La momentul retragerii inițiativei, Visul Georgian a zis că acesta a fost prezentat 'într-un mod înşelător', adăugând că va începe consultări publice pentru a 'explica mai bine' scopul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel