Melasma, o problemă a tenului cauzată de soare. Dr. Adina Alexandru: Folosiți produsul și în timpul unei plimbări scurte în afara casei

Melasma se manifestă sub forma unei hiperpigmentări maronii, ca pete, puncte sau cu aspect reticulat, la nivelul zonelor cele mai expuse la soare ale feței, cel mai frecvent pe obraji, frunte, bărbie sau deasupra buzei superioare.

Cel mai important factor cauzator al apariției melasmei este expunerea la radiațiile ultraviolete din spectrul solar de tip A, B și chiar și lumina vizibilă. Acestea determină apariția la nivelul pielii a unor radicali liberi de oxigen care activează melanogeneza, adică producerea de pigment. 

Influența hormonală joacă de asemenea un rol în apariția acestei afecțiuni, deoarece melasma apare mai frecvent în timpul sarcinii ori la persoanele care iau contraceptive orale sau au disfuncții ovariene și este mai frecventă la femei decât la bărbați. Modul în care acești hormoni influențează apariția melasmei este incomplet elucidat. Factorul genetic este și el important, unul dintre studiile efectuate arătând că 48% dintre persoanele afectate au un istoric familial pozitiv.

Din fericire, melasma este doar un disconfort estetic și nu se asociază cu apariția melanomului sau a altor tipuri de cancere cutanate.

Diagnosticul se bazează pe examinarea clinică și nu necesită investigații suplimentare pentru confirmare.

Melasma este o afecțiune dificil de tratat

Are o mare tendință la recurență după tratament și necesită o mare răbdare și precauție. Ameliorarea pigmentării în timpul tratamentului este foarte lentă – poate dura chiar și luni.

Tratamentul unanim recomandat presupune asocierea aplicării produselor de fotoprotecție și evitarea strictă a expunerii la soare, cu preparate pe bază de hidrochinonă – un agent depigmentant care se eliberează doar pe bază de prescipție medicală. În timpul tratamentului este esențială folosirea unor produse cu SPF 50+, reaplicate la 2-3 ore pe durata expunerii la soare, chiar și în timpul unei plimbări scurte în afara casei. Aceste produse conțin de asemenea și factor de protecție anti-UVA, radiații la fel de importante în apariția melasmei, pe lângă UVB. 

Se recomandă utilizarea unor produse de fotoprotecție care să conțină și ecran de tip mineral, cu oxid de zinc sau oxid de titan. Acestea realizează și un ecran fizic ce protejează mai strict, deși aspectul imediat după aplicare este uneori ușor neplăcut, pentru că lasă o colorație mai albicioasă a pielii. 

Medicamente utile

Pe lângă hidrochinonă. care este prima linie de tratament în melasmă, alte medicamente ce și-au dovedit utilitatea sunt retinoizii și acidul azelaic. Toate aceste tratamente se efectuează pentru maximum 3 luni. Recomandarea generală este ca aceste terapii, care pot irita pielea și o fac mai sensibilă la soare, să se efectueze toamna sau iarna. Peelingurile chimice sau tratamentele laser pot fi utile la  circa 1/3 din pacienți și sunt considerate alternative terapeutice secundare în melasmă.

Melasma este o afecțiune care determină disconfort și frustrare pacienților, deoarece răspunsul la tratament este lent, progresiv, și reapariția este frecventă. Cu răbdare și respectarea riguroasă a indicațiilor medicului dermatolog se pot obține însă rezultate bune, a spus Dr. Adina Alexandru, medic specialist cu 17 ani experiență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel