Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, solicită o selecţie mai riguroasă a suspecţilor care ajung în arest preventiv, pentru a micşora numărul celor care ajung să fie anchetaţi în timp ce stau în spatele gratiilor, reînființarea Institului Național de Criminologie, dar şi o lege privind graţierea deţinuţilor bolnavi incurabil.
Aceste propuneri sunt doar câteva dintre cele făcute de Avocatul Poporului în urma unei analize a condiţiilor din penitenciare, încheiată cu un raport care va ajunge pe masa ministrului Justiţiei, potrivit romaniatv.net.
"Privarea de libertate trebuie să se realizeze în condiţii de natură a asigura respectarea demnităţii umane, ocrotirea sănătăţii, dezvoltarea abilităţilor folositoare pentru reintegrarea în societate, fără depăşirea nivelului suferinţei detenţiei", semnalează Avocatul Poporului în raport, precizând că "una dintre problemele cu care se confruntă în prezent sistemul penitenciar este cea a supraaglomerării, consecinţele sale răsfrângându-se şi asupra celorlalte activităţi desfăşurate, implicit asupra condiţiilor de detenţie".
Citește și
În concluziile raportului său, Avocatul Poporului arată că au ieşit la iveală "lacune privind legislaţia secundară, precum şi o serie de deficienţe în organizarea şi funcţionarea sistemului penitenciar şi al centrelor de reţinere şi arestare preventivă".
Victor Ciorbea şi colaboratorii săi semnalează inclusiv condițiile de cazare necorespunzătoare din penitenciare şi în centrele de arest preventiv.
Avocatul Poporului solicită reducerea cazurilor de aplicare a arestului preventiv şi a duratei acestui arest, prin înocuirea cu alte metode preventive.
De asemenea, se recomandă graţierea persoanelor condamnate cu afecţiuni medicale incurabile,
aflate în stadii terminale (neoplasm, HIV ş.a) şi eventual a celor care nu se pot vindeca în sistem penitenciar şi care prezintă focare contagioase pentru celelalte persoane private de libertate (TBC, Hepatita C).
Totodată, Avocatul Poporului propune și reînfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie, care să aibă ca atribuţii realizarea periodică a unor statistici referitoare la rata criminalităţii, natura infracţiunilor săvârşite, numărul infractorilor recidivişti, propuneri pentru reducerea riscului de recidivă, printr-o politică socială şi penală, după comiterea faptei şi aplicarea pedepsei privative de libertate, pentru controlul şi prevenirea criminalităţii; urmărirea impactului asupra ratei criminalităţii în funcţie de propunerile de politică penală.
Citește AICI raportul integral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu