Câteva mii de angajaţi din sănătate şi studenţi la medicină din Bucureşti şi din ţară au participat, sâmbătă, la un marş pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Parlamentului, solicitând o mai bună finanţare a sistemului sanitar.
Participanţii la marş - în fruntea cărora s-a aflat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), lideri ai Sanitas şi trei protestatari cu tobe - purtau un banner uriaş pe care scria Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, precum şi pancarte pe care stătea scris, printre altele: "6% pentru Sănătate", "Jos labele de pe spitalele publice!", "Minciună electorală. Sănătatea prioritate naţională!", scrie Agerpres.
O maşină cu staţie de amplificare şi boxe a însoţit coloana manifestanţilor pe tot parcursul marşului, transmiţând încontinuu piese precum: "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi, "România! Trezeşte-te!", aparţinând trupei Morometzi sau "Vreau o ţară ca afară!" al formaţiei Vunk.
Protestatarii au lăsat sprijinite de gardul Palatului Parlamentului mai multe coroane de flori, precum şi o cruce pe care scria "Sănătate" şi era lipită o fotografie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cărei fotografie se afla şi pe un sicriu aflat într-un dric, pe parbrizul căruia scria "Nu vrem spitale transformate în SRL-uri".
VEZI ȘI: Medicii protestează cu dric, coșciug și coroane. “6% pentru Sănătate”
Printre cei aflați la protestul cadrelor sanitare s-au numărat numeroşi medici rezidenţi veniţi din ţară, care se declară nemulţumiţi, în primul rând, de nivelul salariilor. "Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa", a declarat un medic rezident care lucrează în Iaşi.
Traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost restricţionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.
Jandarmii, în rândul cărora s-au aflat şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.
Printre revendicările membrilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor. De asemenea, aceştia cer autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News