"România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari", transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.
"România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare. Am continuat astăzi, la Oradea, seria consultărilor pe aceste teme cu reprezentanții mediului de afaceri, dar și cu angajații, pe parcursul vizitelor la două companii importante din județ - Plexus și Valtryp, precum și cu autoritățile locale - președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea.
Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri. Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor. Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.
Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.
Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă. I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.
Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.
Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii. Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.
În județul Bihor, pe lângă creșterea numărului de companii înregistrate și a numărului de locuri de muncă nou create de la începutul anului, numărul persoanelor active este mai mare ca numărul de pensionari, iar toate acestea arată că există un important potențial de dezvoltare, atâta vreme cât mediul de afaceri este ascultat și susținut", transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu