Asociaţia MEDEL - Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes - solicită respectarea independenţei justiţiei şi 'încetarea de îndată a oricăror influenţe a serviciilor secrete în justiţia din România', după cum se arată într-o rezoluţie a organizaţiei magistraţilor europeni adoptată la Pisa pe 12 martie.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, în aceeaşi rezoluţie magistraţii europeni au mai cerut respectarea independenţei justiţiei de către guvernul polonez şi eliberarea de către guvernul turc a judecătorilor arestaţi pentru fapte ce ţin de activitatea de judecată şi hotărârile pronunţate de aceştia.
Referitor la situaţia din România, rezoluţia MEDEL a reiterat afirmaţia generalului SRI Dumitru Dumbravă, care a spus că instanţele au devenit 'câmp tactic' pentru acest serviciu secret de informaţii, că tuturor judecătorilor li se face profiling după 'pattern-uri' şi că, în prezent, SRI îşi 'menţine interesul/ atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze', precizează Agerpres.
'Acest lucru ridică îngrijorări serioase cu privire la integritatea sistemului judiciar în ansamblul său, precum şi cu privire la independenţa acestuia. La aproape un an de când acest scandal a izbucnit, autorităţile române nu au clarificat implicarea SRI în procesul judiciar', se afirmă în rezoluţie, conform UNJR. De asemenea, în rezoluţie se mai arată că actualul director al SRI a declarat public că acest serviciu de informaţii este în parteneriat cu procurorii în efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisă de lege. 'În acelaşi timp, invocând proceduri clasificate şi protocoale secrete, autorităţile române nu au reuşit să explice într-un mod transparent modul în care au desfăşurat verificările ce au condus la concluzia că nu există agenţi sub acoperire ai unui serviciu secret în rândul magistraţilor', se mai spune în rezoluţie.
Magistraţii europeni atrag atenţia că, 'în contextul în care SRI este parte activă în urmărirea penală şi pare de asemenea implicat în instanţele de judecată, coroborat cu eşecul autorităţilor de a clarifica în mod transparent aceste aspecte, acest lucru ridică îndoieli serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi garantarea unui proces drept şi echitabil pentru orice persoană acuzată de către stat'.
Nici atacurile la adresa Curţii Constituţionale nu au fost trecute cu vederea. 'Cele mai recente atacuri la Curtea Constituţională din România, pentru declararea ca neconstituţională a articolului de lege folosit de către procurori să delege SRI-ului efectuarea de acte de cercetare penală confirmă faptul că există o implicare nesănătoasă a SRI în procesul judiciar', au susţinut magistraţii europeni.
[citeste si]
Totodată, soluţia aleasă de Guvernul României de a corecta acel articol din Codul de procedură penală declarat neconstituţional, prin trecerea unei ordonanţe de urgenţă care a făcut din SRI un 'organ special' de cercetare penală, 'legalizează în fapt implicarea unui serviciu de informaţii secret în procesul judiciar, subminându-i astfel independenţa', mai afirmă magistraţii europeni, conform comunicatului UNJR.
'Având SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ în mod legal în cercetarea penală, iar pe de alta apărând implicat în instanţe, pe care le consideră 'câmp tactic', România încalcă drepturile omului, independenţa justiţiei, statul de drept şi principiile separaţiei puterilor în stat', au concluzionat magistraţii europeni. MEDEL este o asociaţie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni şi numără 22 de asociaţii naţionale din 15 state europene. Principalul scop al asociaţiei este apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. UNJR este membră în MEDEL din 2007.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu