Legea Turismului, controversă în spaţiul online. Booking şi Airbnb, interzise? Reacţia Ministerului: Informaţii false

Turist
Turist

Legea turismului, ce urmează a fi supusă dezbaterii în Camera Deputaţilor, a stârnit un adevărat val de revoltă în spaţiul online după ce s-a zvonit că prevede interzicerea Booking şi Airbnb în România. Ministerul Turismului anunţă că acestea sunt informaţii false. 

"Ministerul Turismului vine cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe informații false.

Statul român are obligația să-i protejeze atât pe turiștii români, cât și pe cei străini care aleg destinația România pentru vacanțele lor. În acest scop, în Legea Turismului se regăsește obligativitatea site-urilor și a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administrația publică locală competentă. În ceea ce privește persoanele fizice, acestea vor înregistra spațiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie completat online.

Această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turiști din România, dar și asupra nivelului de confort și al siguranței de care atât turiștii români cât și cei străini beneficiază pe teritoriul țării noastre.

Pentru înregistrarea unităților de cazare ce aparțin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit și fac referire, printre altele, și la salubritatea spațiului astfel încât turiștii să fie cazați în condiții de igienă și siguranță. Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmărește prin această nouă reglementare este de a avea o evidență exactă a numărului de locuri de cazare din România.

În plus, Ministerul Turismului NU a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiții speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice", se arată în comunicatul emis de Ministerul Turismului. 

Informaţia, susţinută cu un articol din lege 

"Vă supunem atenției articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului din care reies clar cele anterior menționate: "Se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul rețelelor și instrumentelor electronice de comunicație, total sau parțial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea și comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deținerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condițiile legii de către autoritatea administrației publice locale competentă sau a licenței de turism, după caz".

De asemenea, la articolul 35, alin. 5, lit. a din Legea Turismului se precizează clar care sunt obligațiile operatorilor economici din turism, persoane fizice și anume: "să se înregistreze la autoritatea administrației publice locale competentă"", se mai arată în document. 

Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaților, urmând ca votul final să fie dat în plen.

Legea Turismului va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spații de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel