Legea pentru pensiile militare, depusă la Parlament

Vicepremierul Gabriel Oprea a inițiat un proiect de lege pentru înlăturarea inechităților apărute la recalcularea pensiilor militare. Măsura este susținută de premierul Victor Ponta, care a anunțat la începutul săptămânii că se caută măsuri pentru ca nicio pensie militară să nu scadă, iar pensiile crescute în urma recalculării să fie menținute.

Proiectul de lege pleacă de la constatarea că, pentru unii militari, care nu au putut dovedi veniturile reale realizate, din motive independente de voința lor, cuantumul pensiei a fost diminuat față de pensia obținută legal. Este vorba despre persoanele pensionate în baza legislației anterioare anului 2010, privind pensiile militare de stat, pensiile polițiștilor sau funcționarilor cu statut special din penitenciare. Problemele au apărut din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării în timp a actelor, care i-a împiedicat să poată dovedi care au fost veniturile din timpul vieții active. Noua lege va asigura menținerea cuantumului avut înaintea recalculării, pentru beneficiarii ai căror pensii s-au diminuat. 

Proiectului inițiat de senatorul Oprea i s-au alăturat ministrul de Interne, Radu Stroe și fostul ministru al Apărării, senatorul Corneliu Dobrițoiu, ambii de la PNL. Printre semnatari se mai numără deputatul Ion Mocioalcă (PSD), Cristina Pocora și Mihăiță Calimente (PNL).

Vezi aici proiectul de lege

În 2010, Emil Boc declanșa așa zisa reformă a pensiilor cu o campanie de imagine, atacându-i pe pensionarii care aveau venituri peste medie. Aparatul de propagandă al PDL a atacat ”pensiile nesimțite”, fiind vizați militarii, polițiștii, piloții și judecătorii. Magistrații și-au apărat statutul special, prin instanță, iar Boc a încercat să taie pensiile militarilor și polițiștilor.

UNPR a condiționat sprijinul politic acordat guvernului de anumite criterii pentru calcularea pensiilor militare. Gabriel Oprea, ministrul Apărării, a anunțat public, în ședința Camerelor, că va demisiona dacă se reduc pensiile.

Aplicând criteriile specialiștilor militari, pensiile nu doar că nu au scăzut, dar chiar au crescut pentru circa 90 la sută dintre beneficiari. După schimbarea de regim, USL a fost solicitată să repare nedreptatea suferită de cei cărora li s-a redus pensia. Deoarece acordul cu FMI nu permite schimbări în legislația pensiilor prin ordonanțe de guvern, s-a ales varianta unei legi reparatorii.

Vezi aici expunerea de motive

Citește aici adresa de înaintare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel