EXCLUSIV  LEGEA ADOPȚIEI, modificări esențiale explicate de avocați: Atestatul, prelungit. Noi condiții de retragere

LEGEA ADOPȚIEI Gorun Law, prin avocații săi, a realizat, pentru DCNews o amplă analiză asupra modificării Legii 272/2004. 

LEGEA ADOPȚIEI DCNews va publica modificările aduse legii adopției și explicațiile avocaților cu privire la acestea, ce impact vor avea.

Astăzi, ne vom referi la articolul 18 al legii, unde sunt aduse mai multe modificări importante.

Articolul în vechea lege:

Art. 18 al. (7) Atestatul eliberat de directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare este valabil pentru o perioada de 2 ani. Valabilitatea acestui atestat se prelungeste de drept pana la incuviintarea adoptiei, in
situatia in care: a) a fost introdusa pe rolul instantei judecatoresti cererea de incuviintare a adoptiei copilului aflat in plasament de cel putin un an; [...].

Articolul modificat:

Art. 18 al. (7) Atestatul eliberat de directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare este valabil pentru o perioada de 5 ani. Valabilitatea acestui atestat se prelungeste de drept pana la incuviintarea adoptiei, in situatia in care: a) a fost introdusa pe rolul instantei judecatoresti cererea de incuviintare a adoptiei copilului aflat in plasament de cel putin 6 luni; [...].

Copii, mai repede în familie. Procesul adopției, debirocratizat

Ce spun avocații:

Prin modificarea propusa se prelungeste valabilitatea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte la 5 ani si se prelungeste de drept daca pe rolul instantei de judecata competente exista inregistrata o cerere pentru incuviintarea adoptiei unui copil aflat in plasament de cel putin 6 luni, fata de un an, cum este in prezent. Consecinta modificarii termenelor expuse anterior debirocratizeaza procedura adoptiei si conduce la introducerea mai rapida a copiilor intr-un mediu de familie.

Articolul în vechea lege:

Art. 18 al. (8) Pe durata de valabilitate a atestatului, adoptatorul sau familia adoptatoare are obligatia de a informa directia cu privire la orice schimbare intervenita in situatia sa sociopsihomedicala, anexand, dupa caz, acte doveditoare.

Articolul modificat:

Art. 18 al. (8) Pe durata de valabilitate a atestatului, adoptatorul sau familia adoptatoare are obligatia de a informa directia cu privire la orice schimbare intervenita in situatia sa sociopsihomedicala, in termen de 3 zile lucratoare de la aparitia acesteia, anexand, dupa caz, acte doveditoare.

Părerea avocaților:

Noul text impune un termen in care schimbarile din cadrul familiei adoptatoare trebuie comunicate directiei. Sanctiunea nerespectarii acestui termen conduce la retragerea atestatului. Consecinta consta in faptul ca aceasta masura poate proteja mai bine interesele copiilor adoptati, in sensul ca acestia sa beneficieze in realitate de un mediul de familie corespunzator. Este eliminat cazul in care atestatul inceteaza de drept in situatia in care persoana atestata se casatoreste. Acest lucru este firesc in contextul in care nu exista niciun motiv obiectiv pentru mentinerea prevederii.

Articolul în vechea legea:

Art. 18 al. (11) Valabilitatea atestatului inceteaza de drept:
a) ca urmare a expirarii; [...];
c) in cazul casatoriei sau decesului persoanei atestate;
d) dupa incuviintarea adoptiei, odata cu ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei, cand atestatul si-a produs in integralitate efectele pentru care a fost eliberat.

Articolul modificat:

Art. 18 al. (11) Valabilitatea atestatului inceteaza de drept: a) ca urmare a implinirii termenului pentru care a fost eliberat; [...];
c) in cazul decesului persoanei atestate;
d) dupa incuviintarea adoptiei, odata cu ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei. In situatia in care, in raportul final de evaluare, se prevede ca adoptatorul/familia adoptatoare poate adopta mai mult de un copil, valabilitatea atestatului inceteaza de drept odata cu ramanerea definitiva a ultimei hotarari de incuviintare a adoptiei.

Pentru adoptarea celui de-al doilea copil nu mai e nevoie de reluarea întregului proces. Rămâne valabil primul atestat

Ce spun avocații:

Situatia prelungirii termenului de valabilitate a atestatului daca adoptatorul/familia adoptatoare poate adopta mai mult de un copil, pana la ramanerea definitiva a ultimei hotarari de incuviintare a adoptiei, este de asemenea benefica pentru ca persoanele dornice sa obtina atestatul nu vor fi nevoite sa parcurga din nou procedura in scopul obtinerii atestatului. Altfel spus, procedura este simplificata, aspect ce conduce la adoptarea mai facila a copiilor.

Legea în forma veche:

Art. 18 al. (10) Atestatul poate fi retras in urmatoarele situatii:
a) in situatia in care se constata faptul ca persoana/familia adoptatoare a ascuns sau a furnizat informatii false cu ocazia realizarii evaluarii sau pe durata de valabilitate a atestatului; [...].

Legea în forma nouă:

Art. 18 al. (10) Atestatul poate fi retras in urmatoarele situatii:
a) in situatia in care se constata faptul ca persoana/familia adoptatoare a ascuns sau a furnizat informatii false cu ocazia realizarii evaluarii sau pe durata de valabilitate a atestatului precum si in cazul neindeplinirii de catre persoana/familia adoptatoare a obligatiei prevazute la alin.(8).

Ce se întâmplă dacă dai informații false

Părerea avocaților:

Modificarea stabileste sanctiunea aplicata persoanei/familiei adoptatoare in cazul in care aceasta nu informeaza directia in termen de 3 zile lucratoare, orice schimbare intervenita in situatia sa sociopsihomedicala.

O altă prevedere

Art. 18 al. (10) lit. a1): in situatia in care persoana/familia adoptatoare nu colaboreaza cu directia pentru efectuarea de catre aceasta a verificarilor prevazute la alin. (91 ). Se apreciaza ca fiind lipsa de colaborare nedepunerea documentelor doveditoare solicitate de catre directie precum si refuzul de participare la intalnirile stabilite de aceasta.

Avocații:

Modificarea stabileste un nou caz in care atestatul poate fi retras. Pe de alta parte insa, prevederea poate conduce la o atitudine arbitrara din partea directiei. Mai exact, pentru claritate era recomandat sa se stabileasca faptul ca atestatul poate fi retras in conditiile in care persoana/familia adoptatoare fara niciun motiv obiectiv, nu colaboreaza cu directia.

Rămâneți pe DCNews, revenim în zilele următoare cu analiza altor articole esențiale modificate și cu explicațiile avocaților în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel