După atentatele Turnurilor Gemene de la 11 septembrie, o serie de teorii ale conspirației au circulat prin internetul vremii.
La câteva zile de la atacul de la 11 septembrie 2001, internetul a fost umplut de teorii ale conspirației care ar fi pretins să explice ceea ce s-a întâmplat în acea zi, scrie BBC. Multe dintre acestea au fost respinse, având în vedere modul irațional în care explicau evenimentele, însă altele au rezonat cu prejudecățile societății americane, rămânând asemenea unei legende urbane. Rasismul și anti-semitismul și-au făcut astfel loc și în acest fir narativ.
După 20 de ani de la atacurile istorice, acele teorii ale conspirației rămân o mărturie a modului în care internetul poate manipula și distorsiona adevărul.
Evenimentele de la 11 septembrie nu au schimbat doar cursul istoriei, ci și modul în care se făcea jurnalism online. Websiteurile de la acea vreme au cedat sub presiunea cititorilor dornici să afle mai multe despre atacurile din New York. A fost nevoie de doar câteva ore pentru ca miturile și conspirațiile să devină virale.
Una dintre cele mai populare conspirații răspândite la acea vreme a fost cea care pretindea că în spatele atacurilor sta evreii. Această idee a fost alimentată și de faptul că o știre despre victimele din rândul comunității evreiești a fost retrasă.
Oamenii căutau înțelesuri mai ușor de cuprins, așa că le căutau în cele mai neobișnuite locuri. În acea perioadă fusese viralizat un email în care se pretindea că mai multe manuscrise ale astrologului francez Nostradamus, din secolul al XVI-lea, preziceau atentatele din New York. Exista o problemă majoră a acestei conspirații. Profețiile viralizate nu erau scrise, de fapt, de Nostradamus, ci de alte surse anonime, una dintre acestea fiind un blog canadian. În acea perioadă, vânzările cărților lui Nostradamus de pe Amazon au crescut considerabil.
O imagine a devenit virală după atacurile de la 11 septembrie. În poza făcută în vârful unuia dintre turnuri apare un tânăr și un avion, sugerându-se că instantaneul a fost surprins imediat înaintea atacului. S-a dovedit că imaginea a fost o glumă proastă, dar a dat naștere unui trend, predecesor al actualelor memeuri, personajul central al pozei fiind atașat imaginilor unor alte evenimente tragice, în spirit ludic, desigur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu