La un cutremur ca în 1977, asigurările nu mai fac față

asigurari
asigurari

Piața românească de asigurări nu are o capitalizare suficientă pentru susținerea riscurilor de catastrofă, avertiza, la jumătatea acestui an, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care analizează posibilitatea securizării Fondului de Garantare a societăților de asigurare din Romania în cazul unui dezastru natural. Referitor la același subiect, fostul șef al Allianz-Țiriac Asigurări, Cristian Constantinescu, a afirmat, luni, că în cazul unui cutremur ca cel din 1977, piața asigurărilor nu ar face față, întrucât ar exista daune de peste patru miliarde euro.

În cadrul unei conferințe de presă dedicate asigurărilor de locuințe privind nivelul de capitalizare a societăților de asigurări care oferă asigurări de locuințe, vicepreședintele CSA, Cornel Coca Constantinescu s-a referit la Ordinul12/2012 - Normele privind autorizarea și desfășurarea activității de subscriere și cedare în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală , susținând că motivația acestuia este insuficienta capitalizare a asiguratorilor: "Suntem în faza în care am aprobat de principiu în Consiliul CSA demararea acestei acțiuni. A doua fază constă în contactarea mai multor reasiguratori importanți astfel încât să fie acoperite toate aceste riscuri. La final vom alege reasiguratori cu oferta cea mai bună pentru securizarea Fondului de Garantare, cu scopul de a funcționa ca o plasa de siguranță în eventualele situații de dezechilibru din piața asigurărilor, mai ales pe segmentul asigurărilor de incendiu, care includ și polițele pentru locuințe", citează Newsin.

Constantinescu nu a spus care va fi modalitatea de "securizare" a Fondului de Garantare și nici de când va intra în vigoare aceasta.
 
"Scopul este instituirea unei pârghii de control/limitare asupra expunerilor la riscurile de catastrofă naturală. Motivația este: creșterea volumului de prime brute subcrise în anul 2011, aferente asigurărilor de locuințe și insuficienta capitalizare a societăților de asigurare pentru susținerea riscurilor de catastrofă. Eu am vrut s-o spun deschis și după cum vedeți o și spun. Nu cred că este bine să ascundem ceea ce există astăzi ca și problema, ci din contră să lansăm această problema și să căutam soluțiile pentru rezolvarea ei", a declarat Cornel Coca-Constantinescu.
Vicepreședintele CSA a afirmat ulterior că în prezentarea sa s-ar fi referit de fapt doar la situația în care gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ din România ar fi de 100%, negând că ar exista o subcapitalizare a firmelor de asigurări. "În condițiile în care piața va atinge un grad de acoperire de 100%, este bine să ne mișcăm cu tot ceea ce înseamnă capitalizarea pieței și o bună acoperire a riscurilor", a spus vicepreședintele CSA întrebat despre capitalizarea societăților de asigurări care oferă asigurări de locuințe.
Prezent la aceeași conferință de presă, fostul șef al Allianz-Țiriac Asigurări timp de 16 ani, Cristian Constantinescu, a susținut că piața asigurărilor nu ar putea face față unui seism asemănător celui din 1977.

"În cazul unui cutremur ca cel din 1977, spun ceea ce spun de vreo 15 ani încoace - probabil va fi o selecție a societăților de asigurare, dar din păcate vor rămâne foarte mulți clienți fără banii de despăgubire. (...) Fondul de Garantare nu are fonduri suficiente pentru ce ar rămâne neacoperit din asigurare și de aceea se și cochetează cu ideea reasigurării Fondului, ceea ce vă garantez că ar fi o soluție extrem de costisitoare și mă întreb din ce bani se va plăti asigurarea. Dacă discutăm de expunere calculată la un absolut minim pe cele mai optimiste scenarii posibile, expunerea în cazul unui cutremur de genul celui din 1977 fără discuții pentru cei asigurați va depăși 4 miliarde de euro. Asta ar fi o daună probabilă calculată la un nivel absolut minim. Uitați-vă acum câtă reasigurare este cumpărată" a declarat Cristian Constantinescu, subliniind că nu s-a referit la Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea special creată în 2009 pentru a gestiona procesul de asigurare obligatorie a locuințelor.

"Nu m-am referit la PAID ci la piață. PAID cred că este super reasigurat la momentul ăsta pentru ca și-au calculat necesarul de reasigurare pentru un număr cel puțin dublu față de polițele pe care le au astăzi în vigoare. Problema este la unele companii din piață. Din punctul meu de vedere în cazul unei catastrofe ar exista asiguratori care intră în faliment", a spus Cristian Constantinescu.

În schimb, Romeo Jantea, vicepreședinte UNIQA Asigurări, întrebată dacă vor fi probleme la despăgubirea asiguraților în cazul unui dezastru natural, a declarat: "Sincer și ferm în acest moment în România nu vor fi probleme. Cred asta pentru că cei care au subscris polițe facultative știu și ei ce și cum să facă, după cum ați auzit și de la CSA, controlul peste asiguratori nu scade niciodată, ci devine și mai strict. Deci în momentul ăsta nu putem să ne gândim câ cineva dintre asiguratori sau PAID-ul nu ar putea sâ plâteascâ eventualele pagube".

Referitor la ordinul dat de către CSA, Romeo Jantea a explicat: "CSA are cu siguranță mai multe informații decât noi toți și cu un timp înainte de a se petrece ceva. Dacă la nivelul CSA se dă un ordin și se iau măsuri pentru o mai atentă evaluare a riscurilor și pentru un nou model de profil de risc înseamnă că cei de acolo anticipează că la un moment dat în viitor ar fi bine ca lucrurile să stea altfel decât în clipa de față".

Proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. Primele polițe de asigurare obligatorie a locuinței, denumite PAD, au fost emise în iulie 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel