La film, teatru sau concert, în parcuri. Mai mult ca oricând, proiectele mixte IULIUS redefinesc scena cultural-artistică a marilor orașe

Scena s-a mutat exclusiv în aer liber pentru mai toate evenimentele culturale.

În această perioadă cu restricții, multe instituții artistice își regândesc strategia și caută soluții pentru a-și continua activitatea. Prezente deja în viața socială și implicate activ în programul cultural al marilor orașe, proiectele mixte au devenit poli principali de desfășurare a evenimentelor. În principal, pentru că oferă spații generoase, în aer liber, unde poate fi păstrată distanța fizică impusă și unde publicul este deja prezent.

Teatru, cinema, concerte sunt doar o parte dintre activitățile care au fost scoase din sălile de spectacole și pentru care s-au găsit soluții de desfășurare. Grupul Iulius este singurul dezvoltator imobiliar care a integrat parcuri în proiectele sale, locul ideal pentru ca oamenii să poată ieși din nou ca să se bucure de astfel de experiențe. Erau deja în preferințele localnicilor și turiștilor ca locuri pentru petrecerea timpului liber în familie și cu prietenii, dar acum, mai mult decât oricând, aceste oaze verzi din mijlocul aglomerărilor urbane și-au demonstrat încă o dată eficiența și flexibilitatea.

Cortina se ridică în spații neconvenționale

Noua realitate socială gravitează astăzi în jurul proiectelor mixte de regenerare urbană și numeroase instituții și asociații culturale s-au îndreptat spre aceste spații pentru a-și continua proiectele și pentru a se putea reîntâlni cu publicul. Spre exemplu, în ansamblul Palas Iași, care dispune de un parc de cinci hectare și de un amfiteatru în aer liber, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași își susține întreaga stagiune și organizează concerte în fiecare sfârșit de săptămână, timp de trei zile, cu intrare liberă.

„Avem o relație de colaborare de 8 ani cu cei de la Palas, iar până acum am susținut peste 70 de concerte aici, în spații ce păreau inițial neconvenționale. În condițiile în care Filarmonica «Moldova» nu beneficiază nici în prezent de o sală de concerte, spațiile și logistica necesare desfășurării evenimentelor puse la dispoziție de prietenii noștri au facilitat dezvoltarea vieții culturale ieșene și vizibilitatea ansamblurilor Filarmonicii pentru publicul larg. Filarmonica beneficiază gratuit de Amfiteatrul Palas, un spațiu ideal pentru concertele în aer liber, singurele permise de reglementările legislative în vigoare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Bujor Prelipcean – Director General al Filarmonici „Moldova” Iași.

Palas găzduiește săptămânal în amfiteatrul în aer liber piese de teatru ale Ateneului Național din Iași sau ale altor instituții din oraș ori din țară. Nici concertele, cinema outdoor, spectacolele de stand-up comedy sau turneele unor artiști români nu lipsesc din experiențele de care ieșenii au parte chiar și în această perioadă, în ansamblul din mijlocul orașului.

Tot la Iași, de această dată la Iulius Mall, a fost instalat și primul drive-in cinema din oraș, unde s-au organizat șase proiecții în luna iunie.

Parcul Iulius Gardens, un colț de natură animat de artiști

Timișorenii și locuitorii din zona de vest a țării se pot și ei bucura de evenimente culturale, cu respectarea restricțiilor. Cele mai multe sunt organizate în cel mai nou parc din oraș, integrat în Iulius Town Timișoara, care a fost inaugurat în vara anului trecut. Aici este locul de întâlnire, de distracție și de relaxare al comunității, dar, mai ales, atunci când se desfășoară concerte, proiecții cinematografice sau festivaluri de artă stradală. Spațiul generos și amenajat cu arbori maturi și vegetație bogată oferă un cadru verde spectaculos, mereu animat și atractiv pentru întreaga familie. Este un veritabil colț de natură, cu acces la carusel venețian, lac și peste 15 terase cu specific internațional, în același loc.

„Calitatea vieții cetățenilor unui oraș modern precum Timișoara se raportează și la oferta culturală a orașului respectiv. Pandemia de coronavirus a redus simțitor oferta de evenimente culturale tradiționale - operă, teatru, filarmonică, festivaluri de muzică, vernisaje - în zilele noastre și este cu atât mai lăudabil efortul unor actori importanți din viața urbei de a oferi cetățenilor evenimente în condiții de securitate, adaptate noilor cerințe. Parcul Iulius Gardens oferă un cadru natural deosebit și ne bucurăm să putem oferi aici publicului, în această vară, cu o frecvență săptămânală, mai multe evenimente culturale din sfera cinematografiei, muzicii sau teatrului, pe care Flight Festival le organizează în parteneriat cu Iulius Town”,  a apreciat Ovidiu Megan, co-founder Flight Festival.

Tot aici, copiii sunt invitați în fiecare duminică la teatru în aer liber, iar propunerile pentru petrecerea timpului liber continuă cu proiecții de cinema, reprezentații de artă stradală, concerte, stand-up comedy și altele.

Sala de cinema s-a mutat în natură

Este cunoscut apetitul clujenilor pentru evenimente, iar mare parte din proiectele de amploare au fost amânate. Printre puținele acțiuni care țin capul de afiș în această perioadă pe agenda de petrecere a timpului liber în Cluj-Napoca este Movie Nights, un proiect Iulius Mall, organizat pentru al treilea an consecutiv. Săptămânal, în Iulius Parc, grădina amenajată pe 3 hectare de Iulius, sunt proiecții de filme, unele în premieră, dată fiind suprapunerea lansării lor pe perioada de inactivitate a cinematografelor.

Din programul evenimentelor cultural-artistice nu lipsesc concertele Filarmonicii Transilvania, proiecțiile de film din cadrul TIFF sau festivalul de blues. Adică, spectacole pentru toate gusturile.

„Colaborarea cu Iulius Mall ne-a oferit șansa să realizăm proiecte mai speciale, fie că vorbim de cinema drive-in sau de proiecțiile în aer liber în parcul din imediata apropiere a mall-ului. Acest din urmă proiect este inclus în toate edițiile festivalului din ultimii ani. Pornit, inițial, din dorința de a fi mai aproape de publicul clujean, în zone diferite ale orașului, găzduirea proiectului în parcul Iulius s-a dovedit o alegere inspirată. Seară de seară, sute de clujeni se bucură aici de filme bune, ceea ce ne permite să facem festivalul accesibil pentru cât mai multe categorii de public. Parteneriatul nostru nu se restrânge doar la aceste proiecte, găsim oricând în echipa companiei aceeași pasiune pentru filme care ne ajută să venim, an de an, cu idei noi pe care să le implementăm împreună”, au declarat organizatorii TIFF.

Proiectele de tip mixed-use dezvoltate de Iulius au fost dintotdeauna prezente în comunitate, inclusiv ca poluri cultural-artistice. Dar acum, mai mult ca oricând, sunt apreciate pentru multifuncționalitatea lor și sunt asociate cu centrele de atracție a orașelor. Mai ales pentru că actualul context a îndreptat oamenii și mai mult spre natură, o componentă prezentă și atractivă care definește aceste proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel